Család

Akadálymentesített játszóterekért harcol a fogyatékkal élő gyerekeket nevelő anya

A floridai nő akkor döbbent rá, milyen nehéz helyzetben vannak a speciális igényű gyerekek, amikor súlyos idegrendszeri károsodásban szenvedő kislányaival együtt meghívták egy szülinapi zsúrra.

Egy floridai anya szeretné elérni, hogy a fogyatékkal élő gyerekek számára is tegyék használhatóvá a játszótereket az államban – írja az ABC News.

Danielle Zukosi akkor döbbent rá, mennyire nehezen tudják használni a speciális ellátást igénylő gyerekek a játszótereket, amikor február 10-én három gyerekével meghívták egy születésnapi zsúrra a Hernando Countyban lévő Anderson Snow Parkba. Danielle vér szerinti fia mellett egy örökbe fogadott ikerpárt is nevel, Irist és Harmonyt: mindketten súlyos idegrendszeri károsodásban szenvednek, e miatt nehezen mozognak.

Fotó: Danielle Zukosi

Annyira súlyos az állapotuk, hogy csak járókerettel tudnak közlekedni – mondta el az anya a Good Morning America című reggeli műsorban.

A játszótéren Zukosi videót készített, hogy férje, aki éppen munkában volt, lássa, hogy szórakoznak a kicsik. A felvételen jól látható, ahogy a kis Iris a járókeretével elakad a homokban.

A nő a Facebookon is megosztotta a felvételt, amelyet több mint háromezren néztek meg. A sztorit az egyik helyi tévé is felkapta. „Szívszorító volt látni – jelentette ki Zukosi. – Iris nagyon boldog gyerek, de amikor megláttam a tehetetlenséget az arcán, nagyon elszomorodtam.”

A nő még aznap írt a Hernando County-i parkfelügyeletnek, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen fontos lenne, hogy a játszótereket a fogyatékkal élő gyerekek is használhassák. „Mindegy, hogy járókerettel vagy kerekesszékkel közlekednek, a sérült gyerekeknek is joguk van játszani” – hangsúlyozta.

Zukosi petíciót indított a change.org-on, hogy rábírja a floridai kormányt a játszóterek akadálymentesítésére. „Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet erre a problémára, mert sokan nem tudják, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a fogyatékkal élő gyerekeknek és szüleiknek – jelentette ki. – Ez nemcsak Irisről szól, hanem valamennyi sorstársáról is.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top