Aktuális

Megújult, interaktív térképen tájékozódhatunk bűnügyekről és balesetekről

Mi választhatjuk ki, hogy mire vagyunk kíváncsiak. Országszinten.

Megújult, felhasználóbarát formában jelennek meg a rendőrségi térképtárban a bűnügyi és a baleseti interaktív térképek. A látogatók maguk választhatják ki, hogy milyen típusú bűncselekményeket vagy baleseteket rajzoljon ki a térkép, majd a részletes adatokért ráközelíthetnek az ország számukra érdekes útszakaszára, településére vagy településrészére – csaknem utcaszintű pontossággal.

Az adatok – a rögzítés időpontjához mérten – 30 napos késleltetéssel jelennek meg, és a tesztüzem idejében 30 vagy 60 napos időszakra vizsgálhatók. Értelmezésüket, elemzésüket a klasszikus pontszerű megjelenítés mellett a halmazokba rendezett vagy a hőtérképes nézet könnyítheti meg.

Időbeli lejátszás, késleltetés 

A bűnügyi információk alapértelmezetten egy ponttérképen jelennek meg, ekkor a valós helyszínekhez mérten 25 méteres pozíciótorzítást alkalmaz a térképészeti rendszer, míg tematikus nézetre váltáskor a 100 ezer lakosra jutó bűncselekményszámokkal kalkulál.

A tesztüzem lezárását követően a rendőrség olyan egyedi térképeket tesz majd közzé, amelyek információtartalma a most megújult bűnügyi és baleseti interaktív felületekről nem érhető el. A közérdeklődésre számot tartó és egyben a testület működése szempontjából kiemelt térképek külön menüpontban kapnak helyet. Továbbá a rendőrség eseti jelleggel készít majd aktuális térképeket, melyek a bűnügyi és rendészeti helyzetképet ábrázolják, akár a változás dinamikáját szemléltető időbeli lejátszás funkcióval.

(via)

(Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Balogh Zoltán)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top