Család

Miért jó, ha lovagol a gyerek?

Stresszoldás, testmozgás, jót tesz a testnek és a léleknek: ez a lovaglás.

Abban az időben, amikor Budapesten éltem, mindig irigykedve gondoltam a vidéki élet szépségeire: a tiszta levegőre, a csodálatos csillagos estékre, lovaglásra a naplementében… Később, amikor vidékre költözünk, alig vártam, hogy felkeressem a helyi lovasiskolát, ahová kisfiamat is magammal vittem. Hogy miért?

A stressz mindenhol jelen van a gyerekek életében is

A lovaglás nagyszerű edzést biztosít mind az elmének, mind pedig a testnek: fokozza a szív- és érrendszer működését, illetve enyhíti az elme feszültségét. De mégis milyen stressz érheti a gyermekemet ilyen fiatal korban? Napjainkban a gyerekek sokféle nyomásnak vannak kitéve, leterheltek, amit valamilyen tevékenységgel érdemes ellensúlyozni. A lovaglás mint mozgástevékenység terápiás tulajdonságokkal bír.

A pszichológiai előnyök ugyanolyan fontosak lehetnek gyermeked számára, mint a fizikai prioritások. Tény, hogy mai, modern társadalmunkban gyermekeink sok időt töltenek a televízió képernyője előtt, számtalan számítógépes játékkal játszanak, és rengeteg idejük a négy fal között telik. Általánosságban elmondható, hogy a szabadban és a friss levegőn való játék, az ezzel járó gyermeki általános jólét javarészt sajnos eltűnni látszik a múlt ködében.

A lovaglás önfegyelemre tanít, és fejleszti a gyermek türelmét, valamint segít meghatározni a fókuszt, és megadja az irányítás erejét. A gyermekkor tele van izgalmas történetekkel és szerepjátékokkal, így a lovaglás és a lovakkal való foglalkozás új dimenzióval szolgálhat gyermekednek a négylábú barátokkal való tapasztalatgyűjtéshez.

lovaglás gyerek előnyök

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A lovak szeretete temérdek előnyt biztosít a gyermekkor különböző szakaszaiban

1. Fittség és egészség

Bármilyen sport űzése fizikai, egészségügyi előnyökkel jár, a lovaglással sincs ez másképp. A mostani gyerekeknek elég jelentős hányada túlsúlyos. Megan Hawkins, a British Horse Society (BHS) PR ügyvezető igazgatója szerint: „A lovaglás nagyszerű módja annak, hogy gyermekeink szabadidejüket friss levegőn töltsék, és aktívak legyenek. Szeretem, hogy amikor a gyerekeim iskolából jönnek haza, nem ülnek a képernyő előtt, hanem elmennek és lovagolnak, ellátják, megpuszilgatják a pónikat. Azt hiszem, ez sokkal egészségesebb számukra mind fizikailag, mind mentálisan.”

2. A mozgás élethosszig tartó adománya

A lovaglással borítékolt a kitartás, az elhatározás végigvitele, a sok gyakorlás, a kemény munka, az empátia kialakulása, a csalódás és a veszteség megfelelő kezelése, ugyanakkor a siker édes ízének megtapasztalása is.

3. Új baráti kapcsolatok kialakulása

A gyerekek új környezetbe való integrálása nagyszerű módja annak, hogy segítsen nekik számukra ismeretlen gyermekekkel találkozni, beilleszkedni egy új közösségbe. A lovagláshoz társasági élet is kapcsolódik: ilyenkor új emberekkel találkozhatnak a gyerekek, akár élethosszig tartó kapcsolatok, barátságok is kialakulhatnak.

4. Önbizalom-növelő tevékenység

Egy ilyen, méreteiben is tekintélyes állatról való folyamatos tanulás és gondoskodás maximálisan indokolja, hogy gyermekeink nagyobb önbizalomra tegyenek szert. A lovaglással való ismerkedés, annak beépülése a mindennapokba egyszerű módja annak, hogy növeljük a gyermekek magabiztosságát. Ilyenkor új készségeket szerezhetnek, bátorításunkkal és megbecsülésünkkel jutalmazzuk őket ezeken a területeken. A lovaglás szinte minden korosztály számára alkalmas, illetve a speciális igényű gyermekek számára is megoldás lehet, a lovakkal való kapcsolat valóban támogatja a gyerekek sokoldalú fejlődését.

Mi vonzza a gyerekeket a lovakhoz?

Vajon a hatalom és a szabadság faktora, amit a ló egy kisgyermeknek adhat? Talán. Vagy lehet, hogy pusztán a móka, hogy olyan barátja lehet, aki sokkal magasabb, mint ő? Sok oka lehet annak, hogy a gyerekek vonzódnak a lovakhoz, és nekünk is jó okaink vannak arra, hogy miért érdemes gyerekünket bevezetni a lovak világába.

Sok családban – ahol súlyproblémákkal küzd egy gyermek – a szülők keresik annak módját, hogy egészséges tevékenységet találjanak a részére. Ilyen esetekben is tökéletes megoldás lehet ez a sport, hiszen jó fizikai edzés, és emellett szórakoztatóbb is, mint egy átlagos sport űzése. Fontos, hogy ilyenkor a gyerekek a friss levegőn, a természethez közel, a szabadban végezhetnek szabadidős tevékenységet.

A lovaglás javítja az egyensúlyérzéket és a koordinációs képességet, helyreállítja az esetleges rossz testtartást. Ahogy a gyerekek egyre inkább haladnak előre a tanulásban, a lovaglás önbecsüléssel és szabadságérzettel ruházza fel őket. Az állatok gondozása során gyerekeink megtanulják, hogyan kell megfelelően gondoskodni róluk, tapasztalatot szereznek a takarmányozással kapcsolatban, ez felkészíti őket olyan élethelyzetekre, melyekkel későbbi életük során gyakran találkozhatnak. Mindemellett szórakoztató jelleggel biztosítja a gyerekeknek a tudást és az új készségeket, illetve ha megszeretik ezt az elfoglaltságot, életre szóló hobbit adhatsz nekik. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top