Gasztro

A cseresznye is gyógynövény, csak épp nem verik nagydobra a dolgot

Összetétele miatt kedvezően hat az egészségre, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekek szervezetének. Termését gyógynövényként is számon tartják.

Azt mondják, az ókorban az úton lévő katonák egyik legkedveltebb szomjoltója volt. Korábban már írtunk a cseresznye jótékony hatásairól, most kiegészítjük egy-két új információval.

Náthára és ízületi bajra

A cseresznye sok A-vitamint, B1-, B2-, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, niacint, biotint és riboflavint tartalmaz. C-vitamin-tartalma is jelentős. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor-, kalcium- és nátrium-, kobalttartalma említendő, viszonylag sok káliumot és vasat rejt.

Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális táplálék a fejlődő gyerekeknek, segíti a csontosodást. Termése, szára gyógynövény, utóbbiból méregtelenítő, vízhajtó teát készítenek. Méregtelenítő hatása miatt a tiniknek klasszul beválik pattanások ellen. A gyümölcs elfogyasztása is hasonló élettani hatásokkal bír. Béta-karotin-, lutein- és zeaxantintartalma, antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak. Kiváló hörgőpanaszokra, náthás tünetekre. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysavszintjét, ami a cukorbetegeknél szokott problémát okozni, és az ízületi betegségek megelőzésében is pozitív hatásokat tulajdonítanak a cseresznyének. A kumarinszármazékok jellegzetes ízétől finom.

Cseresznye és mascarponekrém
Kép forrása: Pixabay

Könnyed csemege

Magában, süteményben, fagyiban, turmixban, befőttben, fagyasztva, húsok mellé szósz formájában – szinte kifogyhatatlan a receptek sokasága, de mi most egy hűsítő, nyári uzsonnát ajánlunk.

Magozz ki egy maréknyi cseresznyét, kicsit nyomkodd össze, tedd félre. Egy üvegtálkába tegyél egy jó púpos evőkanál mascarponét, ugyanennyi tejfölt, édesítsd igényed szerint, keverd jól össze, majd add hozzá a lédús cseresznyét. Mentával is feldobhatod.

Cseresznyéskert 

A cseresznye Kis-Ázsiából, a mai Törökország területéről származik, onnan hurcolták be a Római Birodalom Pontus régiójába, majd elterjedt egész Európa-szerte. Máig Törökország a világ legnagyobb cseresznyetermelője. A cseresznyefának gyönyörű virága van, önmagában nem illatos, de tömegekben bódító. A cseresznyefa magról szaporodik, ezt a madarakra bízza, hogy terjesszék, cserébe finom gyümölcshúst ad. Sajnos itthon elég macerás a cseresznyetermesztés, ami nem azt jelenti, hogy nem folyik ilyen irányú tevékenység, csak épp rizikós. A cseresznyének rengeteg a vízigénye, a magyarországi nagy jégesőzések nem kedveznek a termésének, ha pedig túl sok az eső, ahogy idén is, ráadásul hideg is van, akkor kifejezetten kevés a termés, és drága lesz a gyümölcs

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top