Gasztro

Veszélyes-e, ha bepárásodik a dobozba rakott maradék? – Itt a válasz

Egy egykori szakács válaszolja meg a sokakat nyugtalanító kérdést.
műanyag doboz étel maradék biztonság

„Korábban étteremben dolgoztam szakácsként, szóval számomra fizikai képtelenség az, hogy kizárólag egyetlen főre főzzek” – kezdi az msn.com oldalán közzétett írását Lindsay D. Mattison, majd hozzáteszi, mivel családja rajong az általa készített ételekért, rendszeresen használ műanyag dobozokat. És pontosan ezért nagyon is jól ismeri a műanyag dobozok tetején kialakuló párát is.

„Rengetegen megkérdezték már tőlem, vajon a doboz tetején lecsapódó pára rosszat jelent-e, hogy az ilyen dobozban lévő étel ehető-e?” – folytatja az egykori szakács, aki igyekszik mindenkit megnyugtatni, a párás dobozban lévő étel nagyon is ehető. „Legfeljebb kicsit nedvesebb és kevésbé ropogós, mint frissen elkészítve” – írja, majd hozzáteszi, a pára tulajdonképpen ártalmatlan jelenség, ami leginkább az étel kihűlésével függ össze.

A doboz tetején lévő vízcseppek csak annyit jelentenek, hogy az étellel együtt némi vízpárát is sikerült bedobozolnod” – írja a szakács, majd hozzáteszi, mivel a dobozban lévő pára a leghidegebb felületet keresi, adja magát, hogy az elsők között lehűlő tetőt célozza meg.

Lindsay a megnyugtató válasz mellett bejegyzésében ad néhány hasznos tippet is azoknak, akik pára nélkül szeretnék élvezni az ebéd maradékát. „Használj olyan dobozt, aminek jó a szellőzése, vagy tedd fedő nélkül az ételt a hűtőbe, várd meg, míg kihűl, és utána fedd be.”

Nyitókép: Wikipédia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top