Trend

3 top tipp tág pórusok ellen

Tág pórusú a bőröd? Kezelése ezen a három dolgon alapul.

A tág pórusok borzasztó idegesítőek tudnak lenni, és sajnos nagyban genetikailag meghatározottak. Nemcsak összébb húzni, de elfedni is gyakran kihívás, mert sok alapozó ahelyett, hogy elkendőzné, éppen kiemeli a lyukacsokat. Ráadásul a legtöbb pórusösszehúzó csodatermék is csak ideig-óráig teszi a dolgát… De akkor mit lehet tenni?

Jó hírünk van: bár olyan, hogy pórusösszehúzó csodatermék, ami varázsütésre eltünteti a lyukacsos bőrt, sajnos nincsen, a megfelelő hatóanyagok bevetésével és néhány okos bőrápolási trükkel szép eredményeket érhetünk el otthon is a tág pórusok normalizálásában. 

Tipp #1 – Szappan helyett gyengéd lemosó

Persze, ki ne szeretné, amikor egy alapos szappanozás után a bőre csikorgatóan tiszta, de tudd, hogy ez nem jót jelent. A szappanok többnyire agresszív tisztító molekulákkal működnek, amik szárítják a bőrt, és károsítják a védőréteget. A szárító hatásra a bőr gyakran faggyútúltermeléssel reagál, amire pedig a pórusok – hogy a rajtuk keresztül távozó, nagyobb olajmennyiségnek utat adjanak – mint a lufi, kitágulhatnak.

Szappan helyett érdemesebb gyengéd, nem erősen habzó lemosókat választani, olyanokat, amik nem szárítanak, mégis szépen eltávolítják a sminket a nap végén is. Ha pedig tartós sminket viselsz, inkább bízd az alapos tisztítást a dupla lemosásra!

Tipp #2 – Bőrradír helyett BHA hámlasztó

Fontos dolog az elhalt hámsejteket időről időre eltávolítani, ezt a feladatot pedig a radír el is végzi – már a bőr felszínén. Persze, a fizikai dörzsölés könnyen irritációt válthat ki, aminek a vége az is lehet, hogy a pórusaid csak még tágabbak lesznek.

Radír helyett sokkal kíméletesebb módja az elhalt hámsejtek eltávolításának a gyengéd, szalicilsavas kémiai hámlasztó, vagyis a BHA, ami pont ott hat, ahol kell: a pórusok belsejében. Egy 1-2%-os, megfelelő pH-értékű BHA segít kipucolni a feltelt „lufikat”, és az egészséges pórusműködéshez is nagyban hozzájárul, ráadásul gyulladáscsökkentő hatású is!

Tipp #3 – Alkoholos tonik helyett faggyútermelést szabályozó hatóanyagok

Az ember hajlamos azt hinni, hogy egy „jó kis” szárító hatású termékkel (például alkoholos tonikkal) helyrebillentheti a zsírtermelés egyensúlyát, és így a tág pórusok is összébb húzódnak. Ennek pont az ellentettje szokott történni: a szárító hatású termékek zsíros bőrre tipikus „csokitorta termékek”, vagyis azonnal használva kellemesnek tűnnek, de hosszú távon nem tesznek jót a bőrödnek! Kiszárítják a bőrfelszínt, miközben az idegsejteket stimulálva serkenthetik az olajtermelést.

Helyettük érdemes olyan összetevőket tartalmazó formulákat használni, amik valóban képesek hatni a bőr olajtermelésére, és segítenek az egyensúly helyreállításában. Keresd a cink-, a sarcosine- vagy a niacinamide-tartalmú termékeket, így anélkül csökkentheted a zsírosságot, hogy közben kiszárítanád a bőrödet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top