Család

A fiam közölte velem 14 évesen, hogy meleg

Akármilyen szexuális irányultsággal áll elő a gyereked, jusson eszedbe, hogy a saját életét kell élnie.

A fiam elém állt 14 éves korában, és közölte, hogy meleg. Hogy lehet erre reagálni? Én úgy reagáltam, hogy megköszöntem neki, hogy megosztotta velem, és elmondtam, hogy nem lesz könnyű út, de számíthat rám. És azóta tartom magam ahhoz, hogy bármikor, bármiben támogatom, ha szüksége van rá.

Azóta megfogalmazódott bennem, hogyan lehet támogatni érzelmileg egy LMBTQ+ gyereket leginkább:

Fogadd el, és ne erőltesd rá a vágyaidat!

A leggyakoribb probléma, ami miatt összeomlanak a szülők, és felháborodással, depresszióval, bűntudatkeltéssel reagálnak, hogy a saját álmaikat akarják megvalósítani a gyerekben. Előjönnek az olyan mondatok, mint például: „De ha homoszexuális vagy, akkor hogy lesz nekem unokám?”

És a szülők ilyenkor ülnek megsértődve a gyerekük szexuális irányultsága miatt, mintha tehetne róla, tehetne ellene. Semmi más dolguk nincs ezzel az információval a szülőknek, csak annyi, hogy tudomásul vegyék, és szeressék ugyanúgy a gyereküket. Mert akármilyen irányultsága is legyen, nem lesz tőle más ember.

homoszexuális gyereknevelés szülők

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Ne kerüld a témát!

Ahogy nem kerülnéd a szerelem és párkapcsolat témáját akkor sem, ha heteroszexuális lenne a gyereked, ugyanúgy nem kell kerülni homoszexuális gyerek esetén sem. Nemi identitástól teljesen független az, hogy a szülő közeli, bizalmas viszonyban legyen a gyerekkel, egyszerűen azért, hogy tudjon neki segíteni, ha bajban van. A nyílt és őszinte kommunikáció elengedhetetlen minden esetben, ha azt szeretnéd, hogy elmesélje a gyerek, mi történik vele.

Nézz vele filmeket, olvass könyveket!

A fiam nemcsak homoszexuális, hanem van benne egy kis aktivista vér is, szereti elolvasni azokat a könyveket, amiket az LMBTQ+ mozgalomról írtak, és együtt nézzük meg azokat a filmeket, melyek a homoszexualitás témáját dolgozzák fel. Egész sok olyan film van már, ami a kamaszok nemi identitás kereséséről szólnak, érdemes kis kutatómunkát végezni, és a legjobbakat kiválasztani, hogy utána együtt tudjatok gondolkodni a filmek és könyvek mondanivalójáról.

Könnyebben megnyílik a gyerek is, ha közös film- vagy könyvélményetek van, és jobban meg tudja fogalmazni, ha esetleg kettős érzések kavarognak benne a saját homoszexualitásával kapcsolatban.

Ne csinálj belőle nagy ügyet!

Az utolsó, talán legfontosabb pont: nem kell nagy ügyet csinálni abból, hogy homoszexuális, leszbikus, transzgender vagy akármelyik betű is az LMBTQ+-ból a gyereked. Mert pont annyira van információértéke, mintha heteroszexuális lenne, ugyanis pont annyira természetes állapot.

Így született, nem kell rajta túlságosan rugózni, nem kell minden családi ebédnél ezt feszegetni, és hagyni kell, hogy a maga útján fedezze fel a saját nemi identitását. Szülőként annyi a dolgod, hogy meghallgasd, ha beszélgetni akar róla, kísérd el a Pride-ra, ha oda akar menni, védd meg, ha bántja valaki miatta, és szeresd feltételek nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top