Aktuális

Hónapokig nem kezelik a rákbeteg menedékkérőket a tranzitzónában

Ez derül ki az ENSZ-jelentésből, amelyet Magyarországról készítettek.

280 ember, nagy részük gyerek, összesen ennyi ember tartózkodik a Magyarország déli határán lévő tranzitzónákban – derül ki az ENSZ a migránsok emberi jogaival foglalkozó független különleges jelentéstevője, Felipe González Morales jelentéséből – írja a Hvg.hu.

A legfontosabb megfigyelésének azt nevezte, hogy a kormány biztonsági intézkedései sok esetben felülírják a menedékkérők emberi jogait.

Morales a tranzitzónákban is járt, itt a lakók 60 százaléka kiskorú.

  • Problémásnak nevezte, hogy a gyerekeket is a szögesdrótok mögött tartják, amikor nekik családjukkal nyílt intézményekben lenne a helyük.
  • Problémásnak tartja a hozzáférést a jogi segítséghez, a menedékkérőknek ugyanis nem adatik meg a tényleges lehetőség, hogy megjelenjenek a bíróság előtt, sem személyesen, sem videokonferencia révén.
  • Bár az tranzitzónákban az általános higiéniai körülmények kielégítőnek tűnnek, nincs megfelelő orvosi és pszichológiai ellátás.
  • Orvos csak napi néhány órában van jelen, nincs nőgyógyász és gyermekorvos, hiába a többség nő és gyerek.
  • Súlyos krónikus betegségekben vagy rákban szenvedő nőket és gyermekeket hónapokig nem kezelnek.
  • Az egyik menedékkérő nőt a közelmúltban műtötték a helyi kórházban, ahol 5 napig az ágyhoz volt bilincselve elegendő táplálék nélkül.

(Kiemelt kép: MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top