Szabadidő

Bionikus nadrággal sportolhatunk a közeli jövőben

Az új fejlesztéshez természetesen egy okos algoritmus is dukál, amely segít a mozgásban.

A Harvard és a University of Nebraska kutatóinak közös munkájaként jött létre a „bionikus rövidnadrág” munkanevet viselő eszköz, amely a kirándulóknak, sportolóknak segíthet, hogy nagyobb távokat tudjanak megtenni, vagy rövidebb idő alatt, kevesebb energia felhasználásával teljesítsenek egy túrát – írja az MIT Technology Review.

Valójában egy úgynevezett exoskeletonról, a mozgást megkönnyítő külső vázról van szó, azonban a napjainkban elérhető megoldásokhoz képest az új fejlesztés rendkívül könnyű és szinte alig észrevehető a felhasználón. Ebben a technológia fejlődésének köszönhetően kifejlesztett új típusú kompozit anyagoknak, illetve a gépi tanulásnak is szerepe van. Az eszközt működtető rendszer lelke ugyanis egy olyan algoritmus, amely alkalmazkodik futási vagy gyaloglási stílusunkhoz és a tartásunkhoz igazodva gondoskodik a mozgás megkönnyítéséről.

A nadrág valójában az exoskeletonnak az a része, amit a felhasználó magára húzhat. Ehhez csatlakozik egy mechanikus alkatrész, amely a viselő a derekánál hátul helyezkedik el. Ez az egész rendszer központja, az ebből kijövő kábelek segítenek a könnyebb mozgásban, ezek segítségével lehet nagyobbakat lépni illetve csökkenteni az alsó végtagokat érő terhelést. A szoftver felismeri, hogy a felhasználó sétál-e vagy fut, de automatikusan képes váltani a két mozgásforma között is, ezekhez ugyanis más-más módon kell dolgoznia, hogy a felhasználóját segítse.

Az amerikai kutatók fejlesztése még nem kerül kereskedelmi forgalomba, de valószínűleg ez csak idő kérdése (Fotó: MIT)

A „nadrág” összesen öt kiló, vagyis olyan, mintha magunkra kaptunk volna egy könnyebb hátizsákot. Cserébe viszont 9,3 százalékkal csökkenti az izommunkát séta és 4 százalékkal futás közben, ami körülbelül 5,5-8 kiló közti súlycsökkenéssel ér fel.

„Bár a metabolikus változások kis mértékűek, a fejlesztésünk bebizonyította, hogy lehetséges olyan hordható robotizált eszközt fejleszteni, amely egynél több mozgásformát is tud témogatni” – idézte a MIT Technology Review Conor Walsh professzort, a Harvard egyetem könnyűsúlyú exoskeletonokkal foglalkozó specialistáját.

A rendszer részleteit a Science tudományos folyóiratban közlik a kutatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top