Család

Kiderült, mennyi szabira van szükségünk

Kikutatták, mennyi szabadság szükséges az egészségünk védelméhez. Tudományos kutatások igazolták, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata annál inkább csökken, minél többet megyünk nyaralni.

Hajlamosak a magyarok nagyon a háttérbe szorítani a pihenést, de máshol is sokan hiszik azt, hogy az egészséges életmóddal sok munka mellett is megvédhetik magukat. Kutatások most bebizonyították, hogy a nyaralás hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkentéséhez – írja az infostart.hu.

A helsinki egyetem szakemberei középkorú, vezető beosztású férfiakat vontak be a vizsgálatukba, akiknél legalább egy kardiovaszkuláris betegség kockázatát növelő tényező (dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, emelkedett trigliceridek, glükózintolerancia vagy túlsúly) jelen volt. A halálozási nyomon követést 40 évre terjesztették ki a nemzeti halálozási nyilvántartások segítségével, és megvizsgálták a munka, az alvás és a szabadság mennyiségére vonatkozó, korábban nem vizsgált kiindulási adatokat. Kiderült, hogy azok a férfiak, akik évente 3 hetet, vagy annál rövidebb szabadságot vettek ki, 37 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik ennél többet.

A Syracuse-i Egyetemen szélesebb körben vizsgálták a nyaralás hatásait. Most publikált eredményeik alapján arra jutottak, hogy azoknál, akik a megelőző 12 hónapban gyakrabban nyaraltak, alacsonyabb a metabolikus szindróma és metabolikus tünetek kockázata, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját jelentősen növelik. Vagyis ezekből minél több jelen van egy ember életében, annál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek veszélye.

Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top