Aktuális

Zárkába került, mert tudni akarta, miért igazoltatják

Többször falhoz nyomták, majd megbilincselték a férfit az őt igazoltató rendőrök, aztán fél órára zárkába is csukták.

A Bálint nevű férfi elmondása szerint október 2-án reggel éppen munkába igyekezett, az újpesti vasútállomás felé sétált, hogy elérje a Solymárra tartó vonatot, ekkor egy rendőrautó áll meg mellette, és a kiszálló három egyenruhás felszólította, hogy igazolja magát – írja a nepszava.hu

„Mivel semmit sem követtem el, nem állok körözés alatt, és tudomásom szerint lejárt a fokozott ellenőrzés időszaka is, megkérdeztem, miért van szükség az irataim átadására. Erre azt a választ kaptam, hogy azért mert ők rendőrök, és azt mondták” – idézte fel a történteket a fiatal férfi.

Ekkor Bálint telefonjával kamerázni kezdte az intézkedést, a rendőrök azt mondták, hogy ehhez nincs joga, és megbilincselik, ha nem hagyja abba. A férfi szerint ekkor szinte azonnal falhoz nyomták, és megbilincselték, majd az újpesti kapitányságra vitték, ahol valamivel több mint egy órát töltött, ebből fél órát egy zárkában. Végül elengedték, miután megbizonyosodtak róla, hogy nem körözött, és büntetlen előéletű.

Ez alatt is többször próbált felvételeket készíteni, ezeket juttatta el a Népszava szerkesztőségének, valamint a Magyar Helsinki Bizottságnak, ahová jogsegélyért fordult az ügy kapcsán.

A szervezet szerint „a képek tanúsága szerint nem jártak el szabályosan. Főszabály szerint közölni kell az intézkedés okát, kivéve, ha az az eredményességét veszélyeztetné. Ok nélkül igazoltatni törvény szerint nem lehet, kell valami, ami megalapozza annak szükségességét”. A bilincselést is túlkapásnak tartják, mivel a rendőri intézkedésnek arányosnak kell lennie.

A lap megkereste a BRFK-t, ahol azt a tájékoztatást kapták, hogy a rendőrök már az eljárás elején közölték igazoltatásuk célját, ugyanakkor az igazoltatás közbeni falhoz nyomást, bilincselést nem cáfolták. Szerintük erre azért volt szükség, mert a személyazonosságát többszöri felszólítás után sem igazoló férfi el akart menni a helyszínről. Azt is megerősítették, hogy az állampolgári panasz kivizsgálása már folyamatban van, de azt is hozzátették, hogy a rendőrök szintén feljelentést tettek az igazoltatás akadályozásával szabálysértést elkövető férfival szemben.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top