Ünnepi menü

Kacsától a lazacig – a tökéletes karácsonyi sültek titka

A töltött káposzta és a mákos guba mellett mindig kerül valamilyen sült a karácsonyi asztalra. Lehet ez hal vagy kacsa, esetleg sertés vagy vadhús. Vegyük sorra a különböző sütési trükköket, hogy mindenki a mi sültünket dicsérje!

A kacsa nem ellenség!

Mi van, ha nem sül meg? Én bizony nem fogom 4 órán át konfitálni! – általában ezeket mondják azok, akik félnek kacsát sütni. Pedig felesleges aggódni vagy rágörcsölni! Csupán néhány trükk, és az eredmény tökéletes ünnepi vacsora. Ha egészben sült, pácolt kacsát készítünk, akkor az alábbi lépéseket tartsuk be:

  • Sütés előtt a kacsát alaposan mosd meg kívül és belül is.
  • Ha maradtak volna rajta tollak, pihék, mindenképpen tisztítsd le a húsról.
  • A kacsa sütése előtt a hús mindkét oldalát – hasát és hátát – késsel keresztben óvatosan vagdosd be.
  • Sóval dörzsöld át kívül és belül is.
  • A páccal vagy a töltelékkel bátran locsoljuk, töltsük meg a kacsát. 
  • Mielőtt beteszed a kacsát a sütőbe, fogd össze a combokat, és összetekert alufóliával rögzítsd.
  • A húst vékonyan kiolajozott tepsibe kell rakni
  • A sütőt elő kell melegíteni, majd a húst 3 órán át kell sütni. Az első óra után meg kell fordítani és újra be kell kenni a választott páccal. 40 perc után ismét forgatás jön, majd ezt még utoljára megismételjük.
  • A kacsával ne akarjunk rohanni. Lassan, legalább három órán át kell sütni. Először inkább kisebb hőfokon, végül ezt emelhetjük, hogy ropogós legyen.

Libamáj és kacsamáj

Náluk bizony érvényesül, hogy nem a legnagyobb a legjobb! Ez azért van, mert a szövetek között rengeteg a zsír, és ha az érzékeny máj megsérül, nagy lesz a sütési veszteségünk, rengeteg zsírt veszítünk a sütés során. A kacsamájat és a libamájat leginkább szín alapján tudjuk megkülönböztetni egymástól. A libamáj fehérebb, fakóbb, a kacsamáj sötétebb, sárgás színű.

És akkor jöjjön a sütés! Egy lábosba kevés vizet öntünk, és sót rakunk bele. A korábban megvásárolt, kacsa, vagy liba bőrös zsírt összevágjuk, és közepes lángon hevíteni kezdjük. Gyakorlatilag tepertőt kapunk, amit félrerakunk, hiszen nekünk csak a zsírja kell.  Feltesszük a tűzre a szoba-hőmérsékletű zsírt, és néhány deka vajat a májjal együtt A májat annyi zsírban süssük, hogy jó ujjnyira ellepje. Amikor a zsír felbugyogott, levesszük a tűzről, és félretesszük húsz percre. Újra feltesszük, újra hagyjuk egyszer felbugyogni a zsírt, és ha ez megint megtörténik, újra levesszük a tűzről, és hagyjuk pihenni. Összesen háromszor ismételjük meg a műveletet. Végül az elkészült májat a zsírral együtt tálba rakjuk, és a szabadban kihűtjük.

Lazac

Sokan már lazacot választanak ponty vagy harcsa helyett karácsonykor. Nincs is ezzel semmi gond, ráadásul egy pofonegyszerű tepsis recepttel mi leszünk a konyha sztárjai.  Lazacsütés előtt a sütőt 200 fokra érdemes előmelegíteni, a tepsit pedig béleljük ki sütőpapírral tegyük a közepére a lazacszeleteket, locsoljuk meg fűszeres olajjal, és facsarjunk rá friss citrom levét. 10 perc alatt készre sütjük.

(Ha szeretnénk mellé zöldségeket is rakni, akkor azt érdemes a hal előtt, legalább 20 perccel betenni.

lazac

Süssünk lazacot karácsonykor! (fotó: iStock)

Kacsacomb

Jöjjenek azok a rettegett kacsacombok! Nem kell mindenáron konfitálni! Az viszont fontos, hogy a kacsacombokat már a sütés előtti napon szórjuk meg rozmaringlevelekkel, összemorzsolt babérlevéllel, kakukkfűvel, illetve  sóval, borssal. Majd tegyük a hűtőbe.  Másnap törölgessük át a húst, majd rakjuk egy magasabb falú tepsibe. Öntsük fel vízzel 8 combra kb. 3 deci), alufóliával fedjük le, és rakjuk előmelegített sütőbe. 1 óra elteltével szedjük le a fóliát, és süssük puhára. Időnként bátran locsolhatjuk a húst, így nem fog kiszáradni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top