Aktuális

„Azt mondják, arra sem vagyok méltó, hogy megerőszakoljanak” – komplett trollhadseregek zaklatják a női politikusokat Indiában

A világ legnagyobb demokráciájában a Narendra Modi vezette kormánypárt semmitől sem riad vissza, hogy megfélemlítse ellenfeleit. A nők különösen sok támadásnak, gyalázkodásnak és fenyegetésnek vannak kitéve.

Indiában egyre gyakoribbá válik a nő politikusok, aktivisták, újságírók online zaklatása. A Narendra Modi miniszterelnök vezette Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) egész trollhadsereget toborzott, hogy megfélemlítse és elhallgattassa politikai ellenfeleit. „Ezek a trollok… szabályosan vadásznak rám, megjegyzéseket tesznek a bőröm színére, a kinézetemre, azt mondják, arra sem vagyok méltó, hogy megerőszakoljanak, részletesen kifejtik, hogyan kínoznának meg, milyen férfival kellene lefeküdnöm… folyamatosan zaklatnakmondta a CNN-nek Kavita Krishnan, az egyik legbefolyásosabb indiai nőjogi szervezet, az All India Progressive Women’s Association főtitkára. – Szélsőjobboldali trollok szervezett hadosztályai fésülik át a közösségi médiát ellenzéki hangok után kutatva, szabályszerűen kiképezték rá őket, hogy okkal, ok nélkül, de folyamatos offenzíva alatt tartsanak minket.”

A közösségi média igen komoly szerepet játszik az indiai közéletben. A világ legnépesebb demokráciájában (Indiának 2019-ben már több mint 1,374 milliárd lakosa volt) a legfrissebb felmérések szerint több mint 376 millióan használják a Twittert, a Facebookot, az Instagramot és más közösségi szolgáltatásokat. A politikusok is aktívak: Donald Trump után Narendra Modinak van a legtöbb követője a Twitteren a világ vezető politikusai közül; ráadásul az indiai miniszterelnök egyáltalán nem válogatós, ha a szélsőséges politikai vélemények megosztásáról és terjesztéséről van szó, nem véletlen, hogy rengetegen kritizálták a bejegyzései és retweetjei miatt. „Trollhadserege” sem válogat az eszközökben, ha az ellenfelei – különösen a közismert, politikailag is aktív nők – lejáratásáról van szó: az álhírek, lejárató cikkek, bejegyzések, kommentek írása, megosztása mellett a direkt szexuális zaklatástól sem riadnak vissza.

„Mr. Modi valószínűleg az egyetlen vezető politikus a világon, aki olyan felhasználókat követ a Twitteren, akik halálos fenyegetések tesznek közzé, és nemi erőszakkal fenyegetőznek” – vélekedik Swati Chaturvedi, az I Am a Troll: Inside the Secret World of the BJP’s Digital Army (Troll vagyok: a BJP digitális hadseregének titkos világa) könyv szerzője.

Beléjük fojtja a szót

Egyre-másra aggasztó hírek röppennek fel ugyan az indiai politikusnőket érő internetes zaklatásokról, eddig mégis alig készült átfogó kutatás a témában. Ezt a hiátust szerette volna orvosolni az Amnesty International (AI), amikor tavaly önkéntesei bevetésével felmérést készített arról, milyen bejegyzések jelennek meg a Twitteren az ország 95 legismertebb nő politikusáról – a képviselői választások előtt, közben és után. Mint kutatásokból kiderül, minden hetedik velük foglalkozó vagy nekik szánt bejegyzés sértő, gyalázkodó vagy „problémás” volt – a folyamatos gyűlölethadjárat pedig könnyen rákényszerítheti őket, hogy hátat fordítsanak a politikának. A jogvédők szerint ez különösen nagy probléma lehet Indiában, ahol – annak ellenére, hogy tavaly rekordszámú, 78 nőt választottak a parlament alsóházába, a Lok Sabhába, és a BJP mellett a legnagyobb ellenzéki párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) is évek óta szorgalmazza az egyharmados női kvóta bevezetését – a képviselők 86 százaléka továbbra is férfi.

Kavita Krishnan az indiai kommunista párt demonstrációján Új-Delhiben, a Sabarmati Hostel épülete előtt (Fotó: Mayank Makhija/NurPhoto via Getty Images)

A Troll Patrol India című jelentés szerint a női politikusok hangját szisztematikusan próbálják elfojtani. 2019 márciusa és májusa között 82 ország több mint 1900 önkéntese elemezte a kiválasztott 95 közéleti személyiségnek szánt tweeteket, miután felkészítették őket, hogy azonosítani tudják az abuzív tartalmakat: elsősorban azokat, amelyek faji, nemzeti, vallási, nemi vagy közösségi hovatartozásuk miatt támadták a címzetteket. Mint kiderült, az indiai politikusnők több mint kétszer annyi fenyegető bejegyzést kapnak, mint az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában élő társaik, az AI becslése szerint a közel 7,1 millió Twitter-bejegyzés közül, amelyben szerepelt a nevük, több mint egymillió volt „bántó, gyűlöletkeltő vagy problémás”.

„A tanulmány azt mutatja, hogy minél ismertebb valaki, annál többet zaklatják, ami óhatatlanul is öncenzúrához vagy a közösségi médiából való teljes kivonuláshoz vezethet. Az online zaklatás megalázza a nőket, hiteltelenné teszi a véleményüket, megfélemlíti őket, szó szerint beléjük fojtja a szót” – magyarázza az Amnesty International India médiaügyi- és érdekképviseleti vezetője.

Nazia Erum hozzátette: felszólították a Twitter illetékeseit, tegyenek többet azért, hogy megfeleljenek a saját üzleti és emberi jogi célkitűzéseiknek. A cég szóvivője a CNN-nek nyilatkozva azt mondta, nem látta ugyan a jelentést, de nyugodtan kijelentheti: „nem tűrik” az abuzív viselkedést a platformon, és „komoly lépéseket tettek” annak érdekében, hogy megoldják ezt a problémát, „különös tekintettel a 2019-es indiai választás kampányidőszakára”.

Alka Lamba (Fotó: Qamar/India Today Group)

„A trollkodás nem bűncselekmény”

A kormány által fizetett trollok attól sem riadnak vissza, hogy súlyos bűncselekményeket varrjanak az áldozataik nyakába. Alka Lamba, az INC politikusa a mai napig rettegve emlékszik vissza arra a napra, amikor a Facebookra belépve észrevette: ismeretlenek azzal vádolják őt, hogy egy országos prostitúciós hálózat vezetője, egy igazi madám.

„Azt mondják, az igazság mindig napvilágra kerül, de sajnos mire tényleg így lesz, addigra a hazugságok jóvátehetetlen károkat okoznak” – mondta a fiatal nő a CNN-nek. Alka Lamba azt mondja, olyan sokan osztották meg a vele kapcsolatos hamis vádakat, hogy komolyan elgondolkozott rajta: végleg otthagyja a közösségi médiát, de végül úgy döntött, marad, mert nem akarta engedni, hogy erővel elhallgattathassák. Ehelyett feljelentést tett az indiai kiberbűnözés elleni csoportnál. Hiába – amikor fél évvel később bement a nyomozókhoz, hogy megtudja, mire jutottak, azt a választ kapta, hogy hiába vesztegeti az idejét.

„Megmutatták a profilképeit azoknak a férfiaknak, akik ellen feljelentést tettem. Láttam, hogy mind a miniszterelnök mellett feszítenek a fotókon, és követi is őket Modi. Azt mondták: ha őszinték akarunk lenni, jó, ha tudja, az égvilágon semmit sem tehetünk ellenük, ez az egész csak időpocsékolás” – idézte fel a látogatást.

Alka Lamba Új-Delhiben a 2015-ös választások idején (Fotó: Sajjad Hussain/AFP)

A CNN Anyesh Royt, az indiai rendőrség kiberbűnözés elleni csoportjának vezetőjét is megkereste. Roy szerint „a trollkodás nem számít bűncselekménynek az indiai törvények szerint. Minden azon múlik, hogy milyen tartalmat tesznek közzé az interneten. Ha különösen bántó vagy becsületsértő bejegyzéseket találunk, megkérjük a szolgáltatót, hogy távolítsa el őket az oldalról. Többet nem tehetünk.”

„Nem azért lettem politikus, hogy zaklassanak”

Sajnos Indiában valóban kevés jogi eszköz áll a rendelkezésére azoknak a nőknek, akik az online zaklatással szemben szeretnék megvédeni magukat. A hatóságok nemigen foglalkoznak a „genderalapú” fenyegetésekkel; az ország közvéleményét annyira áthatja az évezredes múltra visszatekintő patriarchális szemlélet, hogy örülhetnek, ha végül nem ők kerülnek a vádlottak padjára, miután bejelentést tesznek.

Nincsenek olyan törvényeink, amelyek tiltanák és büntetnék az online zaklatást, trollkodást, beleértve a nemi alapú támadásokat és a doxingot (a megtámadott nők személyes adatainak nyilvánosságra hozását) is” – mondta el dr. Debarati Halder, a Center For Cyber Victim Counseling nevű érdekvédelmi szervezet vezetője, hozzátéve: Indiában nagyon gyakori az áldozathibáztatás, ezért azok, akik bírósághoz fordulnak ilyen ügyekben, súlyos kockázatot vállalnak.

Halder szerint a hagyományosan patriarchális berendezkedésű országban az internet új eszközöket adott azoknak a férfiaknak a kezébe, akik megpróbálják besározni, befeketíteni a közéletben aktív nőket. „Mindennaposak a mocskos, minősíthetetlen stílusú hozzászólások, ahogy a feltört profilokból származó intim fotók és a deepfake-ek megosztása is. India legfiatalabb képviselőjéről, Chandrai Mumuról is keringenek olyan hamisított pornóvideók, amelyekben egyszerűen ráretusálták az arcát egy pornófilm egyik szereplőjére” – jelentette ki.

Az AI kutatása szerint nemcsak az ellenzéki, hanem a kormánypárti politikusnők ellen is folytatnak lejárató kampányokat. Shaiza Ilmi, a BJP delhi alelnöke állítja, őt is rendszeresen zaklatják az interneten. „Ma már bárki ráretusálhatja az arcodat egy pornófilm főszereplőjének fejére, és elküldheti a videót az összes ismerősödnek. A mamusaidnak és a khalasaidnak (a nagybátyáidnak és a nagynénéidnek), és ők meg is fogják nézni. El tudja képzelni, mennyire kínos ez? – teszi fel a kérdést. – Nem azért lettem politikus, hogy zaklassanak, és megalázó, szexuális tartalmú kommenteket írjanak nekem.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top