Egészség

A túl sok meccsnézés és szurkolás károsítja a szívet

Akár győz a kedvenc csapatunk, akár veszít, egy új kutatás szerint a túl szenvedélyes szurkolás nincs jó hatással az egészségre.

Még a 2014-es brazíliai futball-világbajnokság során végeztek a kutatók felmérést három meccs során. A három meccs közül ráadásul az egyik az az elődöntő volt, amin a németek 7:1-re verték a házigazda brazilokat. 40 hazai szurkolótól vettek nyálmintát a meccs előtt, közben és után.

A túl stresszes szuroklás bizony megárt az egészségnek – Fotó: Getty Images

A kutatás vezetője, Martha Newson, az Oxfordi Egyetem munkatársának beszámolója szerint a meccs közben olyan magasra nőtt a brazil szurkolók kortizolszintje, ami annyira megemelte a vérnyomást, hogy az már alaposan megterheli a szívet. A kapott eredmények extra érdekessége, hogy nem tapasztaltak különbséget a női és a férfi szurkolók fizikai reakcióiban, ezzel rácáfolva a közkeletű gender sztereotípiára, hogy a hölgyek kevésbé elkötelezett drukkerek lennének. 

Martha Newson így azt javasolja, főként a tétmeccsek után érdemes relaxált állapotba kerülni, például nyugtató zene bekapcsolásával vagy a fények tompításával.

(Via/via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top