Család

21 évesen mentem férjhez, és egy kicsit sem bántam meg

Mai szemmel korainak tűnik, hogy valaki 21 évesen már férjhez menjen, de élnek köztünk ilyen fiatal házaspárok is.

Rachel Garlinghouse nem bánta meg egy pillanatig sem, hogy hozzáment kamaszkori szerelméhez 21 évesen. Bár sokan bele akartak szólni a döntésébe, mert túl fiatalnak tartották a házassághoz, Rachel ragaszkodott az első nagy szerelméhez, akivel már 16 éves kora óta párkapcsolatban éltek.

„Négy évig randiztunk a férjemmel, mielőtt megkérte a kezem, ami nem lenne olyan furcsa történet, de az már szokatlannak számít mostanában, hogy 21 éves voltam, amikor összeházasodtunk. 16 évesen lett a pasim, a szüleim kicsit sem voltak tőle elragadtatva, de nekem ő volt a tökéletes fiú: megbízható, tiszteletteljes, jól nevelt és a tenyerén hordozott.

Akkor még azt gondoltuk, hogy a szerelem mindent legyőz, aztán alaposan próbára tette a kapcsolatunkat, amikor a férjem elment főiskolára, én pedig maradtam a szülővárosunkban. Hétvégente találkoztunk, hét közben telefonáltunk, de ez nem volt elég, nehezen viseltük mindketten. A főiskola végén, 23 éves korában ezért a férjem megkérte a kezem, én pedig 20 évesen igent mondtam. Alig 11 hónappal később pedig már házasként kezdtük el a közös életünket.

házasság fiatalon esküvő

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash)

Sok nehézséget éltünk át ketten: a férjem elvesztette az állását, engem autoimmun betegséggel diagnosztizáltak, miután másfél évig beteg voltam, mindeközben pedig le kellett tennem a vizsgáimat a főiskolán és elkezdeni a munkát. Embert próbáló időszak volt, nem kezdődött jól a házasságunk. Visszanézve azt látom, hogy ekkor még nagyon önzők voltunk mindketten, nem értettük, mit jelent a házasság, és hogyan kell együtt élni. Nem csoda, hiszen még abban a korban voltunk, hogy ki sem fejlődött az agyunk teljesen. Mégis, kitartottunk egymás mellett, és működőképessé tettük a házasságunkat.

A mai nézet szerint túl fiatalon házasodtunk össze, mégis sok ismerősünk tőlünk kérdezi, mi a jó házasság titka, hiszen már huszonéve együtt vagyunk.

Nálunk az a titok, hogy együtt éltük át a nagy változásokat és nehézségeket, mondhatjuk úgy is, hogy összenőttünk kamaszkorunk óta.

A házasság nem könnyű. Vannak napok, amikor kicsit sem kedveljük egymást, és vannak olyanok, amikor halálosan idegesít a másik minden mozdulata. De az alap, hogy szeretjük egymást, nem változik. A férjem kitartott mellettem, amikor cukorbeteg lettem, amikor kiderült, hogy meddő vagyok, örökbe fogadott velem négy gyereket, ott volt, amikor mellrákos lettem, amikor elvesztettem a munkámat… Ilyen közös utat nem dobunk csak úgy oda pár vita miatt, az biztos.

Remélem, a példánkkal azt tanítjuk a gyerekeinknek, hogy milyen egy egészséges párkapcsolat, még akkor is, ha néha nincs benne semmi romantika, csak elköteleződés. Nem buzdítom arra a gyerekeimet, hogy ők is fiatalon házasodjanak, de azt tudom, hogy én nem bántam meg egy pillanatig sem, hogy 21 évesen férjhez mentem.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top