Aktuális

Márciustól nagyon gyorsan érkezik a fizetés

Elindult az azonnali fizetések rendszere, tízmillió alatt néhány másodperc kell az átutalások teljesüléséhez.

Március 2-tól a tízmillió forintig indított utalások néhány másodperc alatt teljesülnek – ígérte Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára az M1 aktuális csatornán vasárnap. A gyorsaság nem volt olcsó, a bankszektor mintegy 40 milliárd forintot és sok száz ezer munkaórát fordított az átállásra.

Gyorsabb lesz utalni (Illusztráció: Pexels.com)

Eddig minden bank rendszeres időközönként küldte az elindított utalásokat a Giro Zrt.-nek, amely szétválogatta, majd továbbküldte azokat. Az új rendszerben nem lesz szortírozás, az elindított utalás az optikai kábeleken át nyomban a címzett pénzintézetnél lesz – ismertette szakember.

Kovács Levente hozzátette: várhatóan visszaszorul a készpénzhasználat, egy-két éven belül már a piacon a zöldségesnél is azonnali átutalással fizetünk, semmi szükség nem lesz arra, hogy készpénzt vigyünk magunkkal, és az apróval bajlódjunk. Az új rendszer gazdaságfehérítő hatása pedig adóbevételek formájában akár évi 400-500 milliárdos hasznot is eredményezhet a költségvetésnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top