nlc.hu
Gasztro

Így kell időt spórolni a főzéssel

Így kell előkészíteni a hétvégi menüt, hogy sokkal több idő jusson a pihenésre

A hétvége a pihenésről kéne, hogy szóljon, mégis a legtöbben ilyenkor próbáljuk utolérni magunkat, behozni azt, amire hétközben nem jutott idő. Ezért minden olyan praktika, amivel akár tíz percet is megspórolhatunk jól jöhet. Mutatjuk, mi az, amit a konyhában megtehetünk.

Végre együtt eszik a család, ezért fontos a hétvégi menü. De mi lenne, ha időt spórolnánk, és a lehető legkevesebbet állnánk a konyhában?

Sokszor a szokásaink, a családi hagyományaink rabjai vagyunk, és nem vesszük észre, hogy azok már csak korlátoznak bennünket. Lehet, hogy édesanyánk minden szombat reggel a piacon kezdett, és neki ez nagyon praktikus megoldás volt a bevásárlásra, de azóta annyi minden történt. Először is, mi már valószínűleg nem jöhetünk minden nap négykor haza a munkahelyünkről. Másodszor nem is muszáj szombaton vásárolni, ugyanis a legtöbb üzlet este nyolcig, sőt még tovább is nyitva van. Harmadszor, és ez a leghasznosabb talán, ami az elmúlt öt évben történt: valóban minőségi, friss élelmiszereket tudunk házhoz rendelni.

Finom a palacsinta, de apa is megsütheti (Fotó: Pexels)

Finom a palacsinta, de apa is megsütheti (Fotó: Pexels)

Hétvégi bevásárlás helyett alapanyag házhoz rendelés

Természetesen a piacnak nincs párja, de talán elég minden második héten kimenni, hacsak nem egy közös családi programként tekintünk a bevásárlásra, lángosozásra, mert ebben az esetben semmiképp ne hagyjuk ki! Becsületes kistermelőket viszont már az online térben is találni, csatlakozhatunk bevásárlóközösségekhez, zöldségdoboz házhozszállításhoz is.

Vágjuk apróra a hagymát, majd dinszteljük meg?

Sok külföldi szerint a magyar recepteket onnan lehet felismerni, hogy minden ételt zsiradékon dinsztelt hagymával indítunk. Ha ez azért túlzás is, azért be kell vallanunk, hogy heti szinten elég sok idő elmegy a hagymapucolással, kockázással, majd az olajon való megfonnyasztásával. Ráadásul a hagyma akkor lesz igazán jó, ha valóban nagyon kicsi lángon, sokáig dinszteljük, nem pedig pirítjuk. Ez pedig összesen legalább húsz percet jelent, viszont, ha hetente egyszer megcsináljuk az egész hétre való adagot, akkor azzal sok időt megspórolhatunk. Az így elkészített hagyma jól záródó befőttesüvegben, vagy műanyag dobozban akár tíz napig is minden gond nélkül eltartható.

Légkeverés

A legtöbb sütő ma már képes légkeverésre, ami nem csak azért hasznos, mert körülbelül 10 százalékkal hamarabb elkészülnek vele az ételek, hanem azért is, mert egyszerre két rácson kétféle dolgot is süthetünk. A gyártók szerint bátran készülhet egyszerre akár hal és sütemény is, amennyiben ugyanolyan hőmérsékleten sütjük, de ezt inkább próbálja ki más! Az viszont biztos, hogy kétféle húsétel, hús és zöldség, vagy valamilyen sós pite teljesen tökéletes állagban és illattal kerül elő a légkeveréses sütőből. Amire viszont figyelni kell, hogy a hagyományos sütéshez képest 5-10 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet állítsunk be.

Erre tényleg nincs szükség minden hétvégén! (Fotó: Pexels)

Erre tényleg nincs szükség minden hétvégén! (Fotó: Pexels)

Sült zöldség: egyik nap köret, másnap krémleves

A legtöbb krémleves sokkal gazdagabb ízű lesz, ha nem vízben főzzük hozzá a zöldségeket, hanem sütőben sütjük. A sültzöldségek viszont remek köretalapok, úgyhogy mindig gondolkozzunk egy levesben is, amikor pucoljuk őket. A krémleveshez nem muszáj az összes zöldségből használni, amit sütünk, a tepsi egyik sarkába halmozhatunk csak olyat, amit majd összeturmixolunk.

Dolgozzon a sütő egész éjjel egyedül

Nyár van, kevesen merik bevállalni, hogy egész éjjel süssenek, de akinek jól zárható konyhája van, esetleg ősszel kerül majd időhiányba, bátran ajánlom azokat az ételeket, amik lassan, alacsony hőmérsékleten készítve sokkal finomabbak és omlósabbak, mint máshogy.

Ilyen a marhaszegy, marhanyak, marhapofa, illetve ugyanezek a részei a sertésnek, a bőrös malac, vagy épp a sólet. Este, lefekvés előtt betoljuk a sütőbe, reggelre elkészül.

A marhahúst és minden más húsfajtát is, szobahőmérsékletre melegedve kezdjük sütni. Először mindig pirítsuk körbe, hogy kérget kapjon. A közvélekedéssel ellentétben ez nem a húslét tartja majd bent, viszont nagyon jó ízt ad a húsnak, tegyünk mellé hagymát, sárgarépát, zöldfűszereket, bort, majd fedjük le. 100 fokon 8-10 óra alatt vajpuha lesz. A bőrös malachúst 230 fokon kezdjük, miután belemasszíroztuk a fűszereket, így süssük 30 percet, majd takarjuk le alufóliával, hőmérséklet vegyük vissza 130 fokra és süssük 6-8 órát, esetleg többet is. A végén újra vegyük le a fóliát, és adjunk neki egy kis hőt, hogy megpiruljon a bőre. A sóletet csak össze kell rakni, majd szorosan lefedni, és 120 fokon 8-10 órát sütni.

A sólet egy éjszakát is elrotyog a sütőben

A sólet egy éjszakát is elrotyog a sütőben (Fotó: Getty Images)

A félkész alapanyagok sem az ördögtől valók!

A grillcsirkéstől vett csirke tényleg megmentheti a napot ha váratlan vendégek érkeznek, de akár előre is tervezhetünk vele, csakúgy, mint a jó gyros-osnál vásárolt hússal. A csirkéről ha leszedegetjük a húst, máris a legjobb húsos salátákat készíthetjük vele, de tortillába töltve, kókusztejes currynak, illetve bármilyen ázsiai tésztával remek ebéd vagy vacsora.

A másik jól alkalmazható félkész étel az előre megfőzött rizs vagy gabona, amit vagy a rizsek között kell keresni az üzletekben, vagy – érdekes módon – a drogériák bio-részlegén. Csak meg kell melegíteni a leírtak szerint 2 perc alatt, és már kész is. Természetesen akár tovább is fűszerezhetjük, egy kis bazsalikom, petrezselyem, vagy koriander még semminek nem tett rosszat, de magában is finom.
 
Végül érdemes egy kicsit elgondolkozni azon, hogy mi történik akkor, ha egyszer nem főzünk hétvégén, csak pihenünk, és esszük, amit találunk? Semmi!

Reggelire tojással és paradicsomos babkonzervvel annyira jól lakik az egész család, hogy legközelebb háromkor éheznek csak meg, akkor pedig nyugodtan készíthet a család egy másik tagja is egy salátát egy melegszendviccsel, mellé egy jéghideg fröccsel!

Hétvégi menü

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top