Egészség

Meghalt az amerikai nő, aki az országban elsőként esett át arcátültetésen

Connie Culpon 12 éve, az Egyesült Államokban elsőként végezték el a beavatkozást. 57 éves volt.
Meghalt az Egyesült Államok első arctranszplantáción átesett betege

Connie Culp élete 2004-ben egy csapásra megváltozott azután, hogy öngyilkosságra készülő férje arcon lőtte őt. A férfi azt tervezte, hogy felesége után magával is végez, erre azonban nem került sor: a férfi ellen emberölés kísérlete miatt indítottak később eljárást, aminek végén 7 év börtönbüntetésre ítélték – írja a Daily Mail brit bulvárlap.

Connie túlélte ugyan a támadást, de a lövés miatt az arca a felismerhetetlenségig összeroncsolódott. Elveszítette az orrát, a felső ajkát és az egyik szemét is. A támadást követő négy évben több mint 30 beavatkozáson esett át, melyek közül több is életmentő műtétnek számított.

Az asszony 2008-ban ismét kés alá feküdt; ezúttal azért, hogy az Egyesült Államokban elsőként alávesse magát a részleges arcátültetésnek. Kezelőorvosa úgy emlékezett rá vissza, hogy nem ismert Connie-nál elszántabb nőt. „Az elszántságát és a kitartását remekül példázza, hogy messze ő élt a legtovább azok közül a páciensek közül, akik alávetették magukat az arcátültetésnek.”

Connie 12 évvel az életét megváltoztató műtét után a Cleveland Klinikán halt meg egy, az arcátültetésétől teljesen független fertőzés miatt. Kezelőorvosai szerint a transzplantáción átesett betegek körében nem ritka a súlyos fertőzés: mivel a páciensek életük végéig olyan gyógyszereket szednek, amik elnyomják az immunrendszerüket (hogy megakadályozzák az átültetett szerv kilökődését) gyakrabban támadják meg őket különböző fertőzések.

Olvass még többet ritka orvosi beavatkozásokról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top