nlc.hu
Aktuális

Újabb kínai vakcina kaphatott vészhelyzeti engedélyt Magyarországon

Újabb kínai vakcina kaphatott vészhelyzeti engedélyt Magyarországon

Arról még nincs információ, hogy mekkora mennyiség jöhet ebből a vakcinából Magyarországra, és mikor érkezhet az első szállítmány.
Elkezdték gyerekeken is tesztelni a Moderna-vakcinát

A Reuters nyomán írja a Telex, hogy a kínai CanSino Biologics bejelentette, hogy a koronavírus elleni oltóanyaga Magyarországon vészhelyzeti használati engedélyt kapott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI).

A cikkben azt is írják, hogy egyelőre az OGYÉI honlapján még semmilyen arra utaló információ nem érhető el, hogy új vakcinát engedélyeztek volna. A Telex információi szerint a CanSino vakcináját már korábban, még a Sinopharm-vakcina és a Szputnyik V engedélyezése előtt vizsgálta a gyógyszerhatóság, de akkor a szakértők szerint még nem volt elérhető elegendő információ róla.

A CanSino vakcina eltér az eddigi kínai oltóanyagoktól, ez ugyanis virálisvektor-alapú, azaz magát a koronavírust vagy a darabjait nem tartalmazza, csak a tüskefehérjéje előállításához szükséges genetikai információt. Ezt egy vektorként használt másik vírusba, egy adenovírusba építik be, amelyet úgy módosítottak, hogy ártalmatlan és szaporodásra képtelen legyen.

A vektorvírus-alapú, egydózisos vakcinát március elején engedélyezték Kínában. Akkor a kínai pártlap azt írta róla, hogy vizsgálatok alapján 65,7 százalékos hatásosságú, és 90,9 eséllyel előzi meg a komolyabb megbetegedést. Kínán kívül engedélyt kapott már Pakisztánban és Mexikóban is.

Arról még nincs információ, hogy mekkora mennyiség jöhet ebből a vakcinából Magyarországra, és mikor érkezhet az első szállítmány.
Kínában mindenesetre úgy számolnak, hogy egy év alatt 500 millió ember beoltásához elegendő mennyiséget tudnak belőle gyártani.

(Telex)

Kapcsolódó cikkeink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top