Váratlan helyen bukkant fel a Zika-vírus

Indonesia Zika
Indonéziában alapos szúnyogirtást rendeltek el
Vágólapra másolva!
Malajziában is megjelent a Zika-vírus: az érintett egy nő, aki korábban a több mint száz megbetegedést regisztráló Szingapúrban töltött néhány napot – jelentették csütörtökön a délkelet-ázsiai ország egészségügyi hatóságai.
Vágólapra másolva!

Subrimaiam Sathasivam malajziai egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az asszony Szingapúrban tartózkodó gyermeke ugyancsak megfertőződött a kórokozóval.

Egy hét alatt száznál több eset

Szingapúr múlt szombaton regisztrálta az első, nem külföldről behurcolt Zika-vírusos esetet, és azóta 115-re emelkedett a megbetegedések száma. A városállam kormánya szerdán későn este jelentette, hogy a korábban diagnosztizált 84 eseten kívül újabb 24 embernél, köztük egy várandós nőnél is kimutatták a kórokozót. A The Straits Times című helyi lap az online felületén arról számolt be, hogy az egészségügyi hatóságok további kilenc fertőzésre bukkantak, amikor ismét átvizsgáltak korábbi teszteredményeket.

Indonéziában alapos szúnyogirtást rendeltek el Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Junaidi Hanafiah

A kínai külügyminisztérium csütörtökön közölte, a szingapúri hatóságok tájékoztatása szerint

21 kínai állampolgár fertőződött meg

a városállamban Zika-vírussal. A bangladesi hatóságok információi szerint 6, Szingapúrban lévő bangladesi ugyancsak elkapta a kórt.

Újabb esetekre számítanak

Gan Kim Jong szingapúri egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, az ország több térségében is számítanak újabb vírusos megbetegedésre. Hozzátette, a kormány fokozza a vírus terjedésének megakadályozására tett erőfeszítéseit.

A Zika-vírust a Szingapúrban állandóan komoly gondokat okozó dengue-láz kórokozóját ugyancsak hordozó egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A kórokozó Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, különösen a terhes nőkre veszélyes. Egyes szakértők bizonyítottnak tartják, hogy a vírus mikrokefáliát, vagyis kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.