Összeesküvést szőttek Kim Dzsong Un ellen

PAK GUN HJE
Szöul, 2016. november 29. A korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnök sajtótájékoztatót tart Szöulban 2016. november 29-én. Pak Gun Hje kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a parlament kidolgoz egy tervet a hatalom biztonságos átruházására. (MTI/EPA pool/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
A volt dél-koreai elnök összeesküvést szőtt Kim Dzsong Un ellen
Vágólapra másolva!

Pak Gun Hje volt dél-koreai elnök titkos tervet szőtt Kim Dzsong Un eltávolítására, valamint az ezzel kapcsolatos nyomok eltüntetésére. A hírt egy japán napilap jelentette egy névtelenséget kérő dél-koreai tisztségviselőre hivatkozva. A tisztségviselő, aki Pak Gun Hje Észak-Koreával kapcsolatos politikájának ismerője elmondta:

A lap úgy tudja, miután a két Korea közötti tanácskozások kedvezőtlenül értek véget Pak Gun Hje 2015 decemberében jóváhagyta az észak-koreai rezsimváltásról szóló dokumentumot, amelynek végrehajtásával a dél-koreai Nemzeti Hírszerzési Szolgálatot bízta meg.

Az iratban leírt lehetőségek között felmerült Kim Dzsong Un lemondatása, politikai számüzetése, és meggyilkolása.

Külön figyelmet fordítottak a szöuli szálak eltüntetésére ezekben a műveletekben, hiszen ha kiderül, hogy mindehhez köze van Dél-Koreának, azonnali katonai megtorlás lett volna a következménye. Az illetékes szerint az összeesküvők egy baleset megszervezését tervezték vízen vagy közúton, de

a szigorú biztonsági intézkedések miatt nem sikerült megvalósítani egy ilyen küldetést.

Pak Gun Hjét tovább ingerelték Észak-Korea nukleáris tesztjei, ami miatt bírálni kezdte Kim Dzson Unt beszédeiben. Az illetékes ugyanakkor hangsúlyozta a korrupciós botrányba és az idén lemondott elnök az észak-koreai népet sosem tekintette ellenségének.

Pak Gun Hje volt dél-koreai elnök Forrás: MTI/EPA/POOL/Dzson Hon Kjun