Dunai-tragédia: megelőzhető lett volna a két gyerek halála?

Nagytétény 2017 június 27-én. A település dunaparti részén tűnt el egy 13 éves kislány, akit a rendőrök azóta sem találnak
Nagytétény 2017 június 27-én. A település dunaparti részén tűnt el egy 13 éves kislány, akit a rendőrök azóta sem találnak
Vágólapra másolva!
Ahogy nemrég megírtuk, megtalálták annak a 14 éves kislánynak a holttestét, aki hétfőn merült el testvérével a Dunában. Az Inforádió úgy tudja, 10 éves öccse - aki az elmerült kislány után ugrott a vízbe - kedd este halt meg. A rendőrség a gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz, egy embert gyanúsítottként hallgatott ki. Az általunk megkérdezett pszichológus azt mondja, nagyon fontos, hogy a gyerekekkel beszélgessünk. És az, hogy elmagyarázzuk nekik, hogy mire kell odafigyelniük.
Vágólapra másolva!

A Dunába esett 14 éves lányt két napig keresték,

végül ma kora délután találták meg a holttestét.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Dunának azon a szakaszán, ahol a baleset történt, be sem lehetett volna menni a vízbe.

A két gyerek a nagytétényi kutyaúsztatónál játszott.

Először a kislány ment be a vízbe, hogy lehűtse magát a meleg miatt, később őt próbálta megmenteni a kisfiú, de őt is elragadta sodrás.

Egyik gyerek sem tudott úszni, ráadásul ez pont a Dunának egy olyan szakasza, ami nagyon kiszámíthatatlan, sok az örvény és nagyon erős a sodrás.

Mint megtudtuk,

Budapest egész területén tilos úszni a Dunában, így Nagytéténynél is az.

A helyiek azt mondták, hogy hiába veszélyes a víz, még a jól úszóknak is, és hiába tilos belemenni a vízbe, rendszeresen járnak ide fürdőzni. Amikor ott jártunk, akkor is éppen egy férfi, a parthoz közel lubickolt a vízben, majd megjegyezte, hogy már többször át is úszta.

A két gyerek információink szerint egyedül játszott a parton, nem volt ott senki, aki elmondhatta volna nekik, hogy veszélyes a víz és ne menjenek bele, főleg ha nem tudnak úszni.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy általunk megkérdezett gyermekpszichológus szerint, amikor egyedül maradnak a kamaszok az a legfontosabb, hogy kommunikáljunk gyerekünkkel a veszélyről.

Ilyen korban már bennük van a csoportnak való megfelelés, sűrűn egymást viszik a rosszba. Saját magukat helyezik előnybe a szülői tiltással szemben” – mondja Kalamár Hajnalka.

A szakember szerint

a gyerekeknek meg kell magyarázni, hogy miért és mire kell figyelni.

Jelen esetben azt, hogy miért nem lett volna szabad a vízbe bemenni.

Kalamár szerint nagy figyelemmel és elkötelezetten kell a gyerekekkel beszélni, partnernek kell őket tekinteni, ebben a korban már megértik az ok-okozati viszonyt. Ahogy fogalmaz,

Azt tanácsolja, beszélgessünk a gyerekeinkkel, főleg ha a nyári szünetben egyedül maradnak otthon.