Ritka krokodil tojásait találták meg állatvédők

Vágólapra másolva!
A világ egyik legritkább krokodilfajának fészkét találtak meg kambodzsai állatvédők.
Vágólapra másolva!

A veszélyeztetett sziámi krokodil tojásaiból arra következtetnek, hogy a faj a vadonban is szaporodik, legalábbis az állatvédők ebben reménykednek – írta a Wildlife Conservation Society.

A New York-i székhelyű természetvédő szervezet kutatói hat tojást találtak Kohkong déli tartományában. Teljesen véletlenül bukkantak a fészekre, amikor a hüllő nyomait keresték. Hat éve kutattak már a sziámi krokodil után, de

most először találtak fészket.

A faj alig néhány helyen található meg, Kambodzsában, Malajziában, Mianmarban, Thaiföldön és Vietnamban él belőlük még néhány, becslések szerint

alig több 400 egyednél.

A Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetett fajként tartja számon a sziámi krokodilt, mert a vadonban rohamosan csökken a hüllők száma.

Védelmük érdekében biztonságos helyre szállítottuk a tojásokat, ahol figyelemmel kísérhetjük az utódok kikelését" - idézte a közlemény In Hult, a halászati hatóság munkatársát.

A sziámi krokodil gondoskodó anya

A hím sziámi krokodilok legfeljebb 4 méteresre nőnek, de többségük nem hosszabb 3 méternél. A faj nagyon hasonlít a vele egy élőhelyen élő bordás krokodilra, viszont a sziámiak orra szélesebb. Nem ritka, hogy a két faj egymással szaporodik, a hibridek nagy termetűek.

A sziámi krokodilok halakkal, kétéltűekkel és hüllőkkel táplálkozik, de kis emlősöket is zsákmányolnak.

A nőstény krokodilok 20-50 tojást raknak, a kicsik pedig 80 nap után kelnek ki. Az anyjuk szállítja vízbe őket úgy, hogy szájába veszi a kis krokodilokat.