Több felhasználói adatot gyűjtene a Firefox

mozilla firefox 55 böngésző
Mozilla Firefox 55
Vágólapra másolva!
Ezenfelül nem belépni, hanem kilépni kellene a programból.
Vágólapra másolva!

A Mozilla szereti hangoztatni, hogy a lehető legteljesebb mértékben tiszteletben tartja a felhasználók magánszféráját, ám a munkatársai most mégis több felhasználói adatot gyűjtenének a Firefoxot használóktól. További érdekesség, hogy a böngésző telepítése után alapértelmezetten be lenne kapcsolva az adatgyűjtés, így a netezőknek a jelenlegi módival ellentétben nem beleegyezniük kellene az adatgyűjtésbe, hanem igény esetén kézzel le kellene tiltaniuk azt.

Mozilla Firefox 55 Forrás: Origo

A Firefox már régóta gyűjt a felhasználói szokásokkal és a böngésző működésével kapcsolatos statisztikákat, ám a Mozilla azt állítja, hogy ezek sajnos nem segítik a mérnökök munkáját, túlságosan limitált az adatkészlet. Éppen ezért is szeretnék bővíteni a begyűjtött információk körét, továbbá alapértelmezetten bekapcsolni a telemetriát.

Természetesen az adatgyűjtés továbbra is anonim lenne, ráadásul a magánszféra védelmével kapcsolatos aggályok miatt egy „differential privacy" (differenciális magánszféra) nevű koncepciót alkalmaznának, hogy a begyűjtött információk alapján szinte garantáltan ne lehessen beazonosítani az adatokat szolgáltatott személyeket. Ehhez a nyílt forráskódú Google RAPPOR nevű keretrendszert használnák, a Google is ezzel anonimizálja a Chrome-ozóktól begyűjtött statisztikákat.

A hasznosabb adatok gyűjtése alapvetően a felhasználók előnyére válna, elvégre jól anonimizáltak lennének, és a Mozilla nem adná át azokat harmadik feleknek. A problémát inkább az jelenti, hogy alapértelmezetten bekapcsolnák a funkciót, elvi okokból érdemes lenne továbbra is a felhasználók konkrét beleegyezését kérni az adatgyűjtésbe.

A Mozilla egyelőre csak egyeztetni próbál a közösséggel az adatgyűjtéssel kapcsolatos változtatások kapcsán, talán szeptember közepe táján kezdődhet meg az új szisztéma szűkkörű tesztelése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!