Fizetőssé teszik Róma egyik leglátogatottabb nevezetességét

Pantheon, Rome, Italy travel destination photography HORIZONTAL colour image PANTHEON unesco world heritage site rome lazio italy EUROPE international landmark UNESCO famous place indoors capital cities no people ARCHITECTURE CEILING dome day curve low an
Pantheon, UNESCO World Heritage Site, Rome, Lazio, Italy, Europe
Vágólapra másolva!
Csak még nem tudják, hova tegyék a jegypénztárt.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg már év vége előtt fizetni kell a belépésért a római Pantheonba – idézi a Telegraph Dario Franceschini olasz kulturális minisztert.

közölte a politikus, aki ugyan nem tudta megmondani a belépő pontos összegét, de „néhány euróra" saccolta. A Telegraph ugyanakkor 3 euróról tud.

Forrás: AFP/Manuel Cohen/

Mivel jelenleg ingyenes a belépés a Pantheonba, pontos látogatószámot nehéz mondani, de évi 7 millió körül lehet. Ezzel az ókori épület Vatikánváros és a Colosseum után Róma leglátogatottabb nevezetessége.

Minden isten tiszteletére

A Pantheont i. e. 27-ben emeltette Marcus Vipsanius Agrippa, valószínűleg a korabeli Róma minden istenének együttes tiszteletére. Több tűzvész és átépítés után végleges, ma is látható formáját Hadrianus császár idején nyerte el, aki

szinte az alapjaitól építtette újjá 126 körül.

Forrás: AFP

A Pantheon az ókori építészet egyik legjelentősebb alkotása, ami fő tömegében ma is egykori formájában áll Róma központjában. A hengeres főépület előtt oszlopos előcsarnok áll tizenhat, gránitból készült korinthoszi oszloppal.

Magát a rotundát kazettás beton mennyezet fedi, közepén kilenc méter átmérőjű kör alakú nyílással (oculus).

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan betonkupolája.

Forrás: AFP/robertharding/Charlie Harding

Az épületet 609-ben IV. Bonifác pápa szentelte keresztény templommá, amelyet Szűz Máriának és az összes keresztény vértanúnak ajánlott, neve pedig Santa Maria Rotonda lett. A templom sírboltjaiban nyugszik két olasz király (II. Viktor Emánuel és I. Umbertó) is.