Jó hír a hazai autósoknak, megússzák ezt az új adót

Vágólapra másolva!
Továbbra is heves szakmai viták zajlanak a kormányzati berkekben, de még a nemzetgazdasági tárcán belül is az elektromos autók töltésére használt áram extra adóztatásról.
Vágólapra másolva!

Így már szinte bizonyos, hogy a korábbi tervekkel ellentétben idén nem születik meg a törvény az új áramadó bevezetéséről – értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint a nemzetgazdasági tárcán belüli nézeteltérések személycserékhez is vezetnek, távozik a posztjáról a tárca azon osztályának vezetője, aki az áramadótörvény előkészítését végzi.

Továbbra sem tisztázottak az alapvető kérdések sem.

Nem dőlt el például, hogy mikortól és pontosan mekkora jövedéki adót vetnének ki az elektromos energiára, és hogyan zajlana az új teher beszedése. Emellett

azt sem tudni, hogy mindennemű, elektromos autóba töltött villamos energiára kivetik-e a jövedéki adót, vagy csak a töltőállomásokon eladott energiára.

A korábbi törvénytervezetekben még az szerepelt, hogy amint áthalad az áram az elektromos töltőponton, jogi értelemben villamosenergia-termékből üzemanyagtermékké változik. Vagyis akkor is kirónák az extra sarcot, ha az áramot otthon töltené a tulajdonos az autójába. Később azonban olyan nyilatkozatok hangzottak el, hogy csak a kereskedelmi töltőállomások által eladott áramra tennék rá a többletadót.