Márciustól újra lehet moziba menni az olajkirályságban

arabia city complexes life medina residential saudi street view peoples activity pilgrims streetphoto old site sky town world traders heritage historic history house
79044039 - the city of medina in saudi, which show some streets and peoples
Vágólapra másolva!
Újabb mérföldkőhöz érkezett Szaúd-Arábia meghirdetett gazdasági és társadalmi reformja. Ahogy az Origo is megírta, a Szalmán koronaherceg nevével összefonódott, komplex ország-átalakítási program azt jelenti, hogy a dúsgazdag olajország megkezdte a felkészülést a fekete arany utáni életre. Ennek újabb, de kétségkívül látványos mérföldköve, hogy jövő márciustól újra lehet moziba menni az országban.
Vágólapra másolva!

35 éves tilalomnak vet véget a szaúdi vezetés azzal, hogy jövőre engedélyezi a mozik újranyitását az országban. Sőt, az ország gazdasági diverzifikálásának részeként, a területért felelős állami szerv azt is bejelentette, örülnek, ha az országban megjelenik a filmekkel kapcsolatos kereskedelmi szemlélet, ennek érdekében pedig szívesen látják a forgalmazókat is.

Hamarosan a szaúdiak is járhatnak moziba, 35 év után újranyitják a filmszínházakat Forrás: Origo

Katalizátort látnak a moziban

A konzervatív szunnita vahabita királyságban az 1980-as évek elején zárták be a filmszínházakat. Ez az akkor lezajlott fundamentalista fordulat része volt, amely szigorú keretek közé szorította a szaúdi társadalom működését. Ennek azonban most vége.

– mondja Awwad Alawwad, az ország kulturális minisztere. A miniszter azt is jelezte, az első mozik – a szabályozási környezet kialakítása után – várhatóan 2018 márciusában nyithatnak meg az országban.

A kormány számításai szerint,

a mozik megnyitásához kapcsolódóan 2030-ig 24 milliárd dolláros gazdasági teljesítmény várható,

ami 30 ezer embernek ad munkát a következő évtizedben. Ez 300 egység megnyitását jelenti, összesen több mint 2000 vászonnal - írja a Financial Times.

Nők a volánnál

Szaúd-Arábia vezető tisztségviselői és az állam irányítói az utóbbi hónapokban mind több, nagyszabású tervet jelentenek be a mostani olajnagyhatalom átalakítására és felkészítésre a fosszilis korszak utáni világban, a Vision 2030 projekt részeként. A törekvések irányítója Mohammad bin Szalmán koronaherceg, aki minden jel szerint, határozott elképzelések mentén, és ellenállást nem tűrve kezdte meg az elképzelések megvalósítását.

2018 júniusától a nők is a volán mögé ülhetnek az országban Forrás: AFP/Fayez Nureldine

Nem a mozik újranyitása az egyetlen, mely a társadalmi átalakulások részeként, a mindennapokban is átformálhatja a szaúdiak életét. A turizmus felfuttatása mellett, várható az is, hogy

hamarosan a nők is a volán mögé ülhetnek az országban.

Egy másik bejelentés szerint, a tervek alapján már 2018 júniusától engedélyezik a nőknek, hogy közúti forgalomban autót vezessenek.