A magyar határ mellett van az embercsempészet új központja

Temesvár
Vágólapra másolva!
A balkáni migrációs útvonalon folytatott embercsempészet egyik új központja lett a Bánság fővárosa, Temesvár - közölte a német szövetségi rendőrség.
Vágólapra másolva!

A határigazgatásért felelős német rendőri szerv közleménye szerint Temesvárnak "jelentős szerepe" van az embercsempész-bűnszervezetek teherautókkal, kamionokkal végzett életveszélyes tevékenységében.

A romániai város "hot spot" (gyűjtő- és elosztóközpont) funkciót tölt be a hálózatok működésében.

Temesvár főtere Forrás: Origo

A szövetségi rendőrség a közleménnyel megerősítette a Welt am Sonntag szerkesztőségéhez eljutott belső elemzését, amely szerint Temesvár "új súlypont" a balkáni útvonalon folytatott teherautós embercsempészetben.

A városban ültetik autókra azokat a migránsokat, akiket Magyarországon keresztül akarnak tovább szállítani Közép-Európába.

Példaként említették, hogy

egy szíriai férfi 5500 eurót (1,7 millió forint) fizetett embercsempészeknek azért, hogy családját eljuttassák Németországba.

A férfi Törökországban lépett kapcsolatba egy embercsempész-szervezettel.

A német szövetségi rendőrség adatai szerint a balkáni migrációs útvonalon embercsempészetre használt teherautók, kamionok legnagyobb része a "dél- és kelet-európai térségből" származik.

Jelentős részüket Törökországban állították forgalomba.

A Welt am Sonntag hozzátette, hogy

A lap szerint a csempészek egyre kevésbé törődnek az emberek biztonságával. Gyakran kettős padlózatot építenek a teherautókba, és az embereket bezsúfolják a jármű padlózata és az álpadló közötti 40-50 centiméter magas résbe, nem törődve azzal, hogy a levegőtlenség miatt akár meg is fulladhatnak.