Orvosa miatt vissza kell fognia magát a cseh miniszterelnöknek

BABIS, Andrej
Andrej Babis, cseh miniszterelnök, az ANO (Igen) párt elnöke.
Vágólapra másolva!
A 2018. január 17-én lemondott, jelenleg ügyvezető cseh kormányfő a múlt hétvégén azért volt kénytelen lemondani utolsó pillanatban a müncheni biztonságpolitikai konferencián való részvételét, mert a magas vérnyomása miatt bevérzett a szeme, és komoly fejgörcsök gyötörték. Andrej Babis hétfőn a közösségi oldalán írt egésszégügyi problémáiról, amiről részletesen beszámolt a Cseh Távirati Iroda (CTK) is.
Vágólapra másolva!

Az Andrej Babis vezette cseh kisebbségi kormány január 17-én azután mondott le, hogy egy nappal korábban a 200 fős cseh törvényhozás nem szavazott bizalmat neki. Milos Zeman, az azóta újraválasztott cseh államfő másodszor is Andrej Babist bízta meg kormányalakítással, viszont feltételül szabta, hogy ehhez Babis szerezzen meg a prágai alsóházban 101 támogató aláírást. Az ügyvezető kormányfőnek, a tavalyi októberi parlamenti választásokat megnyerő ANO mozgalom vezérének azonban január végén a legesélyesebbnek tartott Cseh Szociáldemokrata Párttal ( CSSD) sem sikerült dűlőre jutnia, a kormánykoalíciós tárgyalásokat felfüggesztették. De, közösen is csak 93 mandátumuk lett volna a cseh alsóházban( ANO 78/ CSSD 15), azaz 8-al kevesebb a szükségesnél. A Cseh- és Morva Kommunista Párt (KSCM, amely a választáson szintén 15 mandtátumot szerzett) ugyan kívülről támogatna egy új Babis-kabinetet, azonban eltúlzott követeléseik miatt továbbra sem tudtak megegyezni az ANO-val.

Azaz Prágában továbbra is marad a patthelyzet, és úgy tűnik Andrej Babis egyre nehezebben bírkózik meg a rá nehezedő nyomással.

Andrej Babis, cseh ügyvezető miniszterelnök szerint, az elmúlt hónapokban túlhajtotta magát. Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az ügyvezető cseh kormányfő most saját facebook oldalán számolt be arról, hogy mennyire stresszes az élete, és orvosi tanácsra kénytelen volt az elmúlt napokban visszafognia magát.

A közösségi oldalán a szokásos hétfői beszámolójában ( ezekben az előző hét történéseit foglalja össze) a következőket osztotta meg követőivel Andrej Babis:

olvasható a többi között a cseh kormányfő közösségi oldalán.

Milos Zeman cseh államfő (b) és Andrej Babis cseh kormányfő. Forrás: AFP/Michal Cizek

Babis bejegyzésében azt is megjegyzi, hogy vasárnap este találkozott Milos Zeman államfővel is, akinek elmondta, hogy úgy tűnik másodjára is csak kisebbségi kormányt tudna alakítani.

- tette hozzá Babis.

A cseh miniszterelnök bejegyzésében őszintén ír arról is, hogy a múlt héten rá kellett jönnie, hogy ez már nem vicc, amikor a magas vérnyomása miatt bevérzett mindkét szeme.

- zárta hétfői közlendőjét Andrej Babis, cseh ügyvezető kormányfő, aki a végén hozzátette, hogy Húsvétra biztosan kivesz egy hét szabadságot.