Előkerült a dinasztiaalapító perzsa sah elveszett múmiája

Reza Pahlavi
Reza Pahlavi sah 1925. december 15-én foglalta el az iráni trónt
Vágólapra másolva!
Az 1944-ben elhunyt dinasztiaalapító Reza Pahlavi iráni sah rég elveszett múmiáját találhatták meg Teheránban, egy síita szentély átépítése közben.
Vágólapra másolva!

Építőmunkások bukkantak rá az egykori uralkodó múmiájára

Hasszan Khalil Abadi, a teheráni városi tanács kulturális örökséggel és turizmussal foglalkozó bizottságának vezetője szerint "lehetséges", hogy a mumifikálódott holttest, amelyre hétfőn bukkantak rá építőmunkások az egykori királyi mauzóleum közelében, a Sahr-i Rej szentély bővítési munkálatai közben, a néhai uralkodóé.

Reza Pahlavi sah 1925. december 15-én foglalta el az iráni trónt Forrás: Wikimedia Commons

Az uralkodó hatvanhat éves korában johannesburgi száműzetésében, 1944-ben hunyt el,

és úgy tudni, hogy holttestét négy évvel később vitték vissza Teheránba, ahol a Sahr-i Rej szentélyben temették el.

Khomeini ajatollah a legfőbb siíta vallási vezető visszatér Teheránba párizsi emigrációjából. Khomeini visszatérésével vette kezdetét az iráni iszlám forradalom Forrás: Wikimedia Commons

A szentélyben lévő családi mauzóleumot az 1979-es iszlám forradalom után feldúlták,

a dinasztiaalapító földi maradványait azonban nem találták meg, és később az a szóbeszéd járta, hogy Reza Pahlavi testét fia, Mohammad Reza Pahlavi, az utolsó iráni sah kicsempészte az országból, amikor a forradalom miatt menekülni kényszerült.

Ellentmondásos hírek a fejedelmi tetem sorsáról

A szentély imámja igyekszik bagatellizálni a felfedezés jelentőséget, a sajtószolgálat szerint csak szóbeszédről van szó, és mivel a szentélyt egy volt temető övezi, "nincs semmi meglepő egy holttest felbukkanásában".

A sah Kemal Atatürköt, a török reformok atyját tekintette példaképének Forrás: Wikimedia Commons

A múmia megtalálása mindenesetre élénk visszhangot keltett a közösségi médiában,

és Hasszan Khalil Abadi, a városi tanács illetékese a tetem "felelős testületek általi" vizsgálatát ígérte. Egyelőre ellentmondó értesülések vannak arról, hogy hová került a múmia.

A sah fia, a trónörökös Mohammad, és leánya Ashraf az 1940-es évek elején Forrás: Wikimedia Commons

Az önkormányzati illetékes szerint visszatemették,

a környékbeli lakosok szerint viszont elszállították a hatóságok.

Az ifpnews.com iráni hírportálon közölt fotókon meghökkentő a hasonlóság a múmia, és a halott király arcvonása között.

Reza Pahlavi szimpatizált a Harmadik Birodalommal

Az 1979-ben megbuktatott Pahlavi-dinasztia kényes kérdés az Iránt irányító konzervatív klérus számára, amely attól tart, hogy a Pahlavik egyre népszerűbbek a fiatalok körében, akik nem emlékeznek sem az iszlám forradalomra, sem az azt megelőző rendszerre.

Az 1979-es iszlám forradalommal megbuktatott sah, Mohammad Reza Pahlavi és felesége, uralkodói díszben Forrás: Wikimedia Commons

A néhai sah unokája, az amerikai száműzetésben élő Reza Pahlavi trónkövetelő felszólította az iráni hatóságokat, hogy "semmit se rejtsenek el".

Az 1925-ben hatalomra került Reza Pahlavi példaképe, a török Kemal Atatürk nyomdokain haladva modernizálta az országot, letörte a nomád törzsek ellenállását, európai mintájú jogrendszert és névadást vezetett be, valamint megtiltotta a régi címek használatát.

Az ifjú sah, Mohammad Reza Pahlavi fogadja a teheráni konferenciára érkező Winston Churchill brit miniszterelnököt, 1943 novemberében. Apja németbarát politikát folytatott, ezért távolították el a trónról Forrás: Wikimedia Commons

Németbarát irányvonala miatt 1941-ben brit és szovjet csapatok támadták meg Iránt, a sahot pedig lemondatták fia, Mohammad Reza javára.