Vádat emeltek a torontói gázoló ellen

Rental Van Plows Into Pedestrians On Toronto Street, Injuring At Least Eight GettyImageRank1 PLOUGH Human Body DEATH HORIZONTAL Dead Person Van - Vehicle Canada On Top Of Ontario - Canada VIOLENCE Toronto Accidents and Disasters LAW Pedestrian Laying Tarp
Ebédidőben, egy forgalmas kereszteződésben történt az eset
Vágólapra másolva!
Vádat emelt tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt kedden egy torontói bíró Alek Minassian gyanúsított ellen, aki az előző nap bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban - jelentette a kanadai sajtó. A gyanúsított 25 embert gázolt el, akik közül tíz meghalt.
Vágólapra másolva!

A 25 éves kopaszra borotvált fejű gyanúsított fehér rabruhában, bilincsbe vert kézzel hallgatta végig a vádakat rövid meghallgatásán.

A beszámolók szerint nem sok érzelmet mutatott.

A férfit egy kirendelt védő képviselte. Következő meghallgatását május 10-re időzítették, addig előzetes letartóztatásban marad.

Mindenkit elütött, aki az útjába került

A kanadai rendőrség közlése szerint a gyanúsított hétfőn az ebédszünet idejében hajtott fel a járókelőkkel teli járdára, és ott több mint egy kilométert haladt, elgázolva mindenkit, aki az útjába került. A 15 sebesült közül öt ember állapota életveszélyes.

Ebédidőben, egy forgalmas kereszteződésben történt az eset Forrás: AFP/2018 Getty Images/Cole Burston

Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke korábban azt mondta, hogy szándékosnak tűnik Minassian tette, de hozzátette, hogy továbbra sem ismert a sofőr indítéka.

Ötletet meríthetett a terrortámadásokból

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő kedden az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy

a hétfői torontói gázolás, inkább az elkövető mentális problémái állhatnak a háttérben.

A szakértő azt is hozzátette, hogy évek óta ilyen terrortámadásokról lehet olvasni, ez olyan helyzetet teremt, hogy aki ilyenre hajlamos, az "ötleteket merít" ezekből. Lehet, hogy öt évvel ezelőtt eszébe se jutott volna ennek az elkövetőnek, hogy autóval a tömegbe hajtson, de mivel látta, hogy az elmúlt években több ilyen támadás is történt,

- mondta.

Gyarmati István közölte: azokra is oda kellene figyelni, akik nem feltétlenül kapcsolódnak terrorszervezetekhez, de mentálisan zavart emberek, azonban ez már meghaladná a rendfenntartó szervek lehetőségeit.

Incel forradalmról írt

Időközben felmerült egy lehetséges nyom Minassian tettét illetően.

A vádlott állítólag rejtélyes üzenetet posztolt a Facebookon percekkel a gázolást megelőzően

- mondta Graham Gibson, a torontói rendőrség egyik nyomozója sajtókonferenciáján. Gibson szerint az áldozatok többsége különböző életkorú nő volt. A rendőrnyomozó ugyanakkor elutasította a válaszadást arra a kérdésre, hogy nők ellen irányuló indulatok válthatták-e ki a támadást.

A Facebook megerősítette, hogy Minassian az incidens előtt a mikroblogján szexuális frusztrációra utaló bejegyzést tett. Az általa használt angol "incel" kifejezés a BBC szerint a "kényszerű cölibátus" rövidítése, és olyan, a közösségi hálókon tevékeny férfiak csoportjára vonatkozik, akik úgy érzik, hogy nehézségeik vannak a szexuális kapcsolatok létesítése terén.

Minassian "incel forradalomról" írt a Facebookon,

miközben dicsőítette Elliot Rodger kaliforniai ámokfutót, aki 2014-ben megölt hat egyetemistát, mielőtt végzett volna saját magával is, mert erősen frusztrálta, hogy a nők sohasem vonzódtak hozzá.

A Facebook időközben törölte Minassian felhasználói fiókját.

Két dél-koreai is van az áldozatok között

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök "tragikus és értelmetlen támadásnak" nevezte közleményében a torontói Yonge utcában hétfőn történteket.

- fűzte hozzá.

John Tory, Toronto polgármestere részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Virágot hagy egy nő a torontói tömeges gázolás áldozatainak rögtönzött emlékhelyén Forrás: MTI/EPA/Warren Toda

A dél-koreai külügyminisztérium egy kanadai képviselője később a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a halálos áldozatok között ketten dél-koreai állampolgárok voltak, további egy dél-koreai állampolgár megsérült.