Piros Zsombort frusztrálta, hogy kikapott egy korábbi GS elődöntőstől

tennis Horizontal
Hungary's Zsombor Piros hits a return against Yshai Oliel of Israel during the junior boys singles final on day 13 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 28, 2017. / AFP PHOTO / Greg Wood / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
Utolsó magyarként Piros Zsombor is búcsúzott egyesben a budapesti, 501 ezer euró (156 millió forint) összdíjazású salakpályás férfi tenisztornán. Habár a fiatal magyar tehetséget a korábbi US Open-elődöntős Mihail Juzsnyij győzte le, őt mégis rettentően frusztrálja, hogy nem tudott élni a mérkőzés során adódó lehetőségekkel.

A szabadkártyás magyar - aki 453. a világranglistán - kedden kora este kezdte el első fordulós meccsét az orosz Mihail Juzsnij (100.) ellen, aki 17 évvel idősebb nála. A korábban US Open-elődöntős ellenfél 6:3, 5:3-ra vezetett, amikor a mérkőzésvezető közölte, hogy a fényviszonyok már nem alkalmasak a játékra, így a találkozó szerdán fejeződik be.

A másnapi folytatás mindössze öt percig tartott, az ATP-rangsor nyolcadik helyén is megfordult Juzsnij bréklabdákat hárítva hozta az adogatását, így az Australian Open tavalyi junior bajnoka számára véget ért a viadal.

Piros Zsombor nagyon sokat tanult a korábbi top tízes ellenfél elleni mérkőzésből Forrás: AFP/Greg Wood

A másnapi folytatás mindössze öt percig tartott, az ATP-rangsor nyolcadik helyén is megfordult Juzsnij bréklabdákat hárítva hozta az adogatását, így az Australian Open tavalyi junior bajnoka számára véget ért a viadal.

"Még sok ilyen meccsre van szükségem, hogy utolérjem a legjobbakat. Ez volt az első ATP-főtáblás mérkőzésem, és akadtak jó időszakaim, ebből próbálok erőt meríteni a folytatásra" - mondta Piros Zsombor a mérkőzés után, majd az Origónak hosszabban is nyilatkozott.

A junior Australian Open-bajnok elmondta, hogy Juzsnyij annak ellenére is meg tudta lepni, hogy tisztában volt vele és készült is rá, hogy egy rendkívül képzett ellenféllel lesz dolga.

"Jól éreztem magam a pályán, voltak sanszaim, de még a Challenger-tornákhoz képest is éreztem, hogy milyen hatalmas a különbség, mennyivel agresszívabb a játék.

A magyar játékos elmondása szerint, bár fizikálisan még nem tart ott, ahol némelyik, már a világranglista elején tanyázó kortársa - mint Denisz Sapovalov vagy Sztefanosz Cicipasz - de bírta erővel a Juzsnij elleni csatát, még akkor is, amikor a nézőtérről úgy tűnt, mintha ereje végét járná.

"Teniszező vagyok, nem színész – mondta Piros Zsombor arra a kérdésre, hogy vajon csak eljászotta-e a "nagy halált"? –

De nem készültem el az erőmmel, csak a pulzusom ugrott meg, aztán helyre is állt, és nem volt hatása a következő játékra."

Piros még hozzátette, sajnálja, hogy nem tudott élni a lehetőségekkel - a szerdai folytatásban három bréklabdája is volt -, de sokat tanult a mérkőzésből, és továbbra is feltett célja, hogy két-három éven belül a top százban szerepeljen a neve a világranglistán.

Egyesben nincs már versenyben magyar teniszező, mivel kedden Fucsovics Márton és Balázs Attila is kikapott.

A páros küzdelmek egyetlen hazai duója, Fucsovics és Balázs - miután hétfői mérkőzésüket elmosta az eső - 16.30 órától lép pályára, ellenfelük a francia Fabrice Martin és Purav Raja lesz.

Meglepetésre kiesett a Kopaszi-gáton a torna második kiemeltje, a bosnyák Damir Dzumhurt (32.) az olasz Marco Cecchinato verte egy óra alatt.

Eredmények:
1. forduló (a 16 közé jutásért):
Mihail Juzsnij (orosz)-Piros Zsombor 6:3, 6:3
nyolcaddöntő:
Cecchinato (olasz)-Dzumhur (bosnyák, 2.) 6:3, 6:1