Életveszélyesen megsérült egy ember a tatai várjátékokon

Vágólapra másolva!
Tatán minden évben megrendezik a török kori történelmi fesztivált, ahol az egész országból érkező hagyományőrző egyesületek tagjai látványos „csatákban” ütköznek meg egymással. Idén egy kovás puskában felejtett töltővessző súlyos problémát okozott.
Vágólapra másolva!

Népszerű látványosságot nyújtanak a tatai várjátékok, ahol különböző hagyományőrző egyesületek tagjai korabeli ruhákban és korabeli fegyverekkel idézik fel a végvári időket, a török elleni harcokat. Szombat délután fél hat körül a csata nézői

döbbenten látták, hogy az egyik résztvevő vérző fejjel a földre kerül.

Azonnal értesítették a rendezvényen felügyeletet biztosító mentőket, a sérült hamar a tatabányai Szent Borbála Kórházba került, ahol azonnal megműtötték. Úgy tudni, egy pillanatnyi emberi mulasztás okozta a súlyos balesetet: az egyik puskában benne maradt a töltővessző, és a fegyver elsütésekor az találta el a férfit.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy 30 éves szigetvári férfi volt az, aki a nála lévő fekete lőporral betöltött és felporzott

kovás puska csövében benne hagyta annak töltővesszőjét, és a puska elsütésekor azt kilőtte.

A kilőtt töltővessző megsebesítette a várjátékban szintén részt vevő 61 éves férfit, aki életveszélyesen megsérült. A tatai nyomozók a 30 éves Cs. Gábort gyanúsítottként kihallgatták, ellene foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

A bajt okozó kovás puskát a rendőrség mint bizonyítékot lefoglalta Forrás: police.hu

Zombori Mihály főszervező a Kemma.hu-nak elmondta: fatális szerencsétlenség, ami történt. Természetesen golyó nincs a puskákban, csupán annyi lőpor, hogy legyen hangja és füstje a lövéseknek.

A hagyományőrzők még így, golyó nélkül sem céloznak emberre, hanem a levegőbe, a magasba lőnek.

A szervezők minden évben mindent megtesznek, hogy elkerüljék a sérüléseket, már a rendezvény kezdete előtt komoly balesetmegelőzési, biztonságtechnikai oktatást kapnak a részt vevő hagyományőrzők. Így történt ez most is: az aláírásukkal is igazolták, hogy részt vettek a képzésen, amelynek célja, hogy a csatajelenetek, bemutatók a korhű és hiteles előadásmód mellett a lehető legbiztonságosabbak is legyenek.