Három perccel előbb ment el ebédelni, levonták a fizetéséből

japán fegyelmezett vállalati dolgozó munka alkalmazott gyár
Employees of Japan's microprocessor maker Renesas Electronics work at the company's Naka wafer fabrication factory in Hitachinaka, Ibaraki prefecture on June 10, 2011. Renesas Electronics, a key microprocessor maker, said June 10 it would restore supply capacity to pre-March 11 earthquake levels by late September, a month earlier than planned. AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI / AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
Vágólapra másolva!
Japánban egy közalkalmazottat megbüntettek, mert rendszeresen néhány perccel hamarabb ment el ebédelni. Sokba került neki ez a fegyelmezetlenség.
Vágólapra másolva!

A japán nyugati oldalán fekvő Kobe városában, a helyi vízművek egyik 64 esztendős alkalmazottjának azt rótták fel, hogy többször, 3 perccel korábban kezdte meg a számára kijelölt ebédidőt.

Pontosan megszámolták, hogy két hónap alatt 26 alkalommal követett el ilyen kihágást.

A hivatal vezetői külön videokonferenciát tartottak, amelyben mélységesen sajnálatosnak nevezték a férfi eljárását, s gyakorlatilag nyilvánosan megszégyenítették. Mindenkinek felhívták a figyelmét arra, hogy az ebédidő pontosan déli 12-től 13 óráig tart, egy perccel sem kezdődhet el előbb és nem is fejeződhet be később! Szerintük a férfi megsértette a közalkalmazottakról szóló törvény azon előírását, amely szerint a munkavállalóknak a teljes munkaidőben a munkájukra kell koncentrálniuk. Pontosan kiszámolták, hogy összesen mennyi időt töltött távol a munkahelyétől, és levonták félnapi fizetését.

Folyik a termelés egy japán mikroprocesszorgyárban Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Az eset nem sokkal azután került nyilvánosságra, hogy a távol-keleti ország parlamentje havi 100 órában maximálta a túlórák számát, amit a munkavállalók a rendes munkaidejükön felül teljesíthetnek. Az új szabályozást az tette szükségessé, hogy rengeteg japán alkalmazott iszonyatosan túlterhelt a rájuk kényszerített túlmunka miatt. Nemrégiben az egyik nagy reklámügynökség 24 éves munkatársa öngyilkosságot követett el, mert havonta több mint 100 órányi túlmunkát kellett teljesítenie.

A japán kormány szerint egyébként minden ötödik honfitársuk életveszélyben van a túlzott munkaterhelés miatt.

A vízügyi alkalmazott ügyére reagálva viszont sokan felteszik a kérdést, mi van azokkal, akik munkaidőben kimennek dohányozni, illetve mit gondoljanak a parlamenti padsorokban alvó képviselőkről? Kobe városában nemrégiben egyébként egy másik alkalmazottat felfüggesztettek az állásából, mert fél év alatt 55 órát hiányzott a munkahelyéről.