Fenyegeti a migránsok beengedését elutasító országokat Macron

megkezdték a párizsi migráns sátortáborok felszámolását
French anti-riot CRS police officers escort migrants and refugees during the evacuation of the Millenaire makeshift camp along the Canal de Saint-Denis near Porte de la Villette, northern Paris on May 30, 2018. More than a thousand migrants and refugees were evacuated on early May 30, 2018 from a makeshift camp that had been set up for several weeks along the Canal. / AFP PHOTO / GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
Magyarországot is fenyegeti Emmanuel Macron francia elnök, egykori bukott szocialista gazdasági miniszter. Az új, baloldali spanyol miniszterelnököt fogadta Párizsban, aki újabb migránshajót enged kikötni. Erről Macron elismeréssel beszélt, ugyanakkor újabb zavaros tervvel állt elő: most Európán belüli, speciális hotspot-okat akar, viszont börtönszerűen bezárná oda a migránsokat.
Vágólapra másolva!

A francia-spanyol megbeszélés után Macron elnök azt mondta, hogy pénzügyi büntetésekkel sújtaná azokat az országokat, amelyek nem hajlandók beengedni migránsokat, vagyis elutasítják a betelepítési kvótákat. Nyilvánvalóan a közép-európai országokra (így Magyarországra is) és Olaszországra utalt.

Forrás: AFP/Gerard Julien

Macronnak azért fontos az új baloldali spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez, mert a saját koalíciós válsággal küzdő, bizonytalan helyzetbe került német kancellár, Angela Merkel kezd kevésbé engedékeny lenni a migránskérdésben. Merkel már azt is mondta, hogy a magyar határkerítés Németországot is védi.

A migránskrízis Franciaországban kezelhetetlen probléma, ráadásul ott a bevándorlás és a terrorizmus szoros kapcsolata különösen egyértelmű. Ráadásul egyre több sztrájk nehezíti az ország életét, maga Macron pedig a felmérések szerint rekordnépszerűtlen elnök.