Bedöntheti az angol focit a brexit?

Mourinho, Pogba, Lukaku
Manchester United's Portuguese manager Jose Mourinho (L) reacts as he talks with Manchester United's Belgian striker Romelu Lukaku (C) and Manchester United's French midfielder Paul Pogba during the English Premier League football match between Arsenal and Manchester United at the Emirates Stadium in London on December 2, 2017. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Rendkívül káros hatásai lehetnek a brit európai uniós tagság megszűnésének az angol labdarúgásra a klubelnökök szerint.
Vágólapra másolva!

A bajnokság élvonalában szereplő Burnley vezetője, Mike Garlick a BBC tudósítása szerint úgy vélte, hogy a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló tárgyalásokat övező bizonytalanságok miatt a klubok már most nehezebben tudnak játékosokat igazolni: a font euróval szembeni gyengülése - amelyet szerinte nagyrészt a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok okoztak - megnehezíti az egyesületek dolgát.

A másodosztályban szereplő Stoke City elnöke, Peter Coates hozzátette, hogy

Mike Garlic pusztítónak nevezte a brit kormány brexit-stratégiáját, amely szerinte félő, hogy „súlyosan káros" hatással lesz a futballklubokra szerte az országban.

Példaként annak a veszélyét említette, hogy még nagyobbá válnak a fizetések közötti különbségek az élvonalban.

Azzal kapcsolatban, hogy a brit uniós tagság 2019 márciusában várható megszűnése után véget érhet az európai uniós állampolgárok szabad munkavállalása az Egyesült Királyságban és a kormány szigoríthatja a bevándorlást, a Burnley elnöke úgy vélekedett, hogy

még nehezebbé válna a klubok számára, hogy Angliába vonzzák a tehetségeket.

A BBC emlékeztetett arra, hogy Burnley és Stoke lakóinak többsége, 67, illetve 69 százaléka a kilépésre szavazott a brit európai uniós tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson.

Tracey Crouch a brit kormány sportért felelős államtitkára közölte, a kabinet a „legteljesebb mértékben elismeri a sport jelentőségét az Egyesült Királyság számára" és „eltökélt az iránt, hogy biztosítsa a brit sport további virágzását".

Az Európai Unióból érkező labdarúgók jelenleg a munkavállalók szabad mozgásának elve alapján korlátlanul igazolhatnak Angliába.

Az EU-n kívüli játékosoknak engedélyre van szükségük. Amennyiben nem születik megállapodás a brit kormány és az Európai Unió között a brexitről, az veszélybe sodorhatja a munkavállalók szabad mozgását a szigetországban - az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgásával együtt.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Peter Coates, akinek családi cége, a Bet365 Group a brexit-referendum előtt 250 ezer fonttal támogatta a bennmaradáspárti kampányt, azt mondta, a legjobbat akarja a csapatnak, „de nehéz látni, hogy egy elbaltázott brexit miként segíthet". A Stoke City elnöke szerint „a negatív következmények mindenki számára világosak", a font értékének csökkenését és a brit gazdaság prosperitását fenyegető kockázatokat nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

- jósolta, hozzáfűzve, hogy a Premier League - az ország egyik sikertörténete - és vele együtt a Championship is megszenvedné a munkavállalás korlátozását.