Itt a bajor választás előzetes végeredménye

Itt a bajor választás előzetes végeredménye
Vágólapra másolva!
Az előzetes végeredmény szerint a Keresztényszociális Unió (CSU) kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi tartományi választáson, de egyedül nem tud kormányt alakítani. A történelemben először jutott be a bevándorlásellenes AfD a bajor törvényhozásba, a második erő pedig Zöldek lettek.
Vágólapra másolva!

Bár a CSU csaknem hetven éve a leggyengébb eredményt érte el (37,2 százalék, 2013-ban 47,6 százalékot szerzett), mégis továbbra is messze a legnagyobb politikai erő Bajorországban, nélküle nem lehet kormányt alakítani.

Viszont

a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) bajorországi történetének legrosszabb eredményével zárta a Landtag-voksolást (9,7 százalék, míg 2013-ban 20,3 százalék,

vagyis: az SPD megfelezte táborát). A CSU után a második helyre a Zöldek léptek (17,5 százalék). A dobogóra még a Szabad Választók (11,6 százalék) fértek fel, Seehoferék nagy valószínűséggel velük léphetnek majd koalícióra.

Itt a bajor választás előzetes végeredménye Forrás: Origo

A Zöldek főleg a nagyvárosokban tudtak kaszálni. Először szereztek mandátumot egyéni körzetekben, Münchenben például 9-ből ötöt hoztak, de vitték a würzburgi egyénit is.

A müncheni törvényhozásban az eddigi négy helyett immár hat pártnak lesz frakciója,

hiszen a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) története során először jut be a testületbe, de visszajutott a liberális Szabad Demokrata (FDP) is a bajor törvényhozásba. Míg az előbbi 10,2 százalékot szerzett, az FDP 5,1 százalékkal épphogy csak bejutott. A Landtag az eddigi 180 helyett 205 fős lesz. A CSU frakciójához 85 képviselő tartozik, a Zöldek képviselőcsoportja 38 tagból áll, a Szabad Választóknak 27, az AfD-nek és az SPD-nek egyaránt 22, az FDP-nek 11 mandátum jut.

A részvételi arány az előzetes adatok alapján 72,4 százalék volt, jelentősen emelkedett az öt évvel ezelőtti 63,6 százalékhoz képest.

Buktak a migránspártiak

Mint arról korábban beszámoltunk, az előzetes

várakozásokkal szemben lényegesen jobban szerepelt a kormányzó Keresztényszociális Unió a bajorországi tartományi választáson.

Ennek eredményeképpen a jobbközép erőnek csak egyetlen koalíciós társra lesz szüksége a stabil többség megszerzéséhez. A tartományi választáson a legnagyobbat a bevándorláspárti szocdemek bukták, akik gyakorlatilag kispárttá váltak. A legnagyobb nyertesek pedig a bevándorlásellenes erők lettek.