Oscar-nevezéssel és a Walking Dead színészével jön a Koreai Filmfesztivál

Egy gyilkos asszony
Vágólapra másolva!
November 5. és 11. között négy városban 32 filmmel várja az érdeklődőket a 11. Koreai Filmfesztivál. A legújabb kasszasikerek mellett olyan díjnyertes független és rövidfilmeket is vetítenek, amelyek kevésbé jutnak el Magyarországra. A fesztivál vendége lesz E J-yong rendező, akinek legutóbbi elmélyedős erotikus drámája szokatlanul kemény társadalomkritikai hangot üt meg.
Vágólapra másolva!

A Koreai Filmfesztivál az elmúlt évtizedben több mint száz alkotást mutatott be a magyar nézőknek. A Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden zajló egyhetes fesztivál mára Közép-Európa legnagyobb koreai filmes eseményévé nőtte ki magát.

A fesztivál nyitófilmje Dél-Korea idei Oscar-nevezése, Lee Chang-dong Gyújtogatók (Burning /버닝) című 2018-as misztikus drámája. A Murakami-novella adaptációja a koreai Y generáció kilátástalanságával foglalkozik egy különös szerelmi háromszög történetén keresztül. A Walking Deadből már ismert Steven Yeun és az elsőfilmes Jeon Jong-seo játéka, valamint Hong Kyung-pyo operatőr (The Wailing - Kokszongi sirató) képi világa nagyon jó kritikai fogadtatásban részesült a Cannes-i Fesztiválon.

A fesztivál hagyományait követve négy szekcióban kínál filmeket:

A Friss szekció, amely látható lesz a fesztiválba bekapcsolódott vidéki mozikban is, a legújabb és legnépszerűbb koreai filmeket vonultatja fel. Idén széles műfaji palettán – Lee Yong-seung A 7-es szoba vígjátékától Min Kyu-dong Női sorsok filmdrámájáig – összesen nyolc népszerű filmet válogattak össze a szervezők.

Az Arcok szekció Korea nagyhatású filmkészítőinek egyikét mutatja be. Idén E J-yong filmrendező lesz a fesztivál vendége, akinek négy filmje lesz a programban, és az Egy gyilkos asszony vetítése után közönségtalálkozóra is sor kerül november 8-án, a Sugár Moziban.

Ez a film azokról az 50-80(!) éves, periférián élő dél-koreai nőkről szól, akik jellemzően egy energiaitalt, bacchust árulnak a testükkel együtt, hogy fenntartsák magukat és kifizessék a gyógykezeléseiket.

Egy gyilkos asszony Forrás: Koreai Filmfesztivál

A Fókusz szekció minden évben egy témára összpontosít. Idén a Fókusz a Koreai Filmművészeti Akadémia (KAFA) hallgatóinak rövidfilmjeit mutatja be. Az akadémia az ország vezető filmiskolája, egykori diákjai alkotják a kortárs koreai filmszakma magját.

A Csendes álom szekció magyar filmes szakemberek válogatásait tartalmazza, vetítés utáni beszélgetésekkel. Idén Vincze Teréz, az ELTE Filmtudomány Tanszékének adjunktusa válogatott össze négy független filmet, melyek nagy fesztivál- és közönségsikereket értek el a közelmúltban. A filmvetítéseket beszélgetés zárja.