Rendőrségi razzia volt egy szalafistának tartott berlini mecsetnél

új építésű minaret, mecset, Berlin,
Vágólapra másolva!
A francia oktatási miniszter éppen kedden jelentette be, hogy egy titkos, szalafistának tartott muszlim iskolát zártak be Marseille-ben, a berlini rendőrség pedig a német főváros Wedding nevű kerületében tartott razziát, melynek részeként a nyomozók átkutatták a rendőrség szerint szalafistaként ismert As-Sahaba mecsetet, továbbá több lakást és egyéb helyeket is. 
Vágólapra másolva!

A német rendőrség több mecsetet is megfigyelés alatt tart Berlinben, ugyanis ezek az intézmények a radikális iszlamista körök találkozóhelyei, bizonyos hitszónokok esetében pedig a terroristákkal való kapcsolat sem kizárt. A berlini rendőrség razziája során ilyesfajta gyanúkra keresett bizonyítékot a tájékoztatás szerint.

A német ügyészség keddi Twitter-bejegyzéséből az derül ki, hogy

a berlini As-Sahaba mecset 45 éves imámja Szíriában harcoló dzsihadisták számára bocsátott rendelkezésre pénzt,

amit ott terrorista bűncselekmények elkövetésére használtak fel.

Új építésű mecset Berlinben Forrás: AFP

Egy rendőrségi szóvívő szerint terroristák pénzbeli támogatásának gyanúja miatt nyomoz a bűnügyi rendőrség és az államügyészség, az ügy gyanúsítottja az Ahmad A. néven ismert imám. A razzia során a rendőrség több adathordozót - merevlemezeket, számítógépeket, okostelefonokat és pendrive-ot - foglalt le. Az ezeken található adatokat átvizsgálják, majd kiértékelik.

Nem csak az As-Sahaba mecsetet tartja megfigyelés alatt a berlini alkotmányvédelmi hivatal, hanem a Berlin Neukölln városnegyedében található Al-Nur mecsetet, illetve a Berlin Tempelhof városnegyedében lévő Ibrahim al-Kalil mecsetet is,

mivel a fővárosban ez a három mecset szolgál a radikális szalafisták találkozóhelyéül.

Az imám más városok hitközösségei előtt tartott előadásaiban is terjesztette szalafista nézeteit, a hitszónok a szalafista ideológia egy jelentős terjesztőjének számít Németországban.

A szalafizmus a világi államot elutasító és az iszlám jogrend, a saría alapján álló vallási mozgalom. Képviselői vagy társadalmi-politikai eszközökkel igyekeznek elérni céljukat, a saríára alapozott állam felépítését, vagy pedig erőszakkal, terrorral.