Macron egykori szadista testőre ellen újabb eljárás indult

MACRON, Emmanuel
2017. június 17-én Le Touquet-ben készített kép Emmanuel Macron francia elnökről (j) és kabinetjének biztonságért felelős helyettes vezetőjéről, Alexandre Benalláról (b). Egy 2018. július 18-án nyilvánosságra került videofelvételen Benalla látható, ahogy rendőrségi rohamsisakban egy tüntető diákot bántalmaz 2018. május 1-jén.
Vágólapra másolva!
Úgy látszik, hogy a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron nem tud szabadulni rossz emlékű testőrparancsnoka, a szadista, marokkói származású Alexandre Benalla emlékétől. Még szeptemberben megírtuk, hogy a sorozatos botrányokba keveredett Benalla-saga folytatódik tovább, és valóban, az akkori szenátusi meghallgatását végighazudozó, egykor szó szerint Macron mellett álló pszichopatát most a május 1-i erőszakos cselekménye miatt idézte be egy párizsi bíróság.
Vágólapra másolva!

Mint már bizonyára közismert, a szadista testőrparancsnok a május 1-i tüntetésen mindenféle előzetes engedély vagy utasítás nélkül, a párizsi botanikus kert előtti parkban,

rendőrségi rohamsisakban a földre kényszerített egy nőt, és súlyosan megvert egy férfit.

Alexandre Benalla volt testőrparancsnok és Emmanuel Macron francia államfő Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Az erről készült videót a Le Monde című baloldali napilap hozta le, és azóta a brutális agresszióról készült felvétel bejárta az egész világhálót.

Aznap Benalla egy másik helyszínen is „fellépett",

itt majdnem a nyakát törte el egy ártatlan férfinek, majd még rá is taposott.

A vezető francia konzervatív napilap, a Le Figaro információi alapján a bíróság most azzal vádolja, hogy

A bíróság szerint túllépte hatáskörét, amikor beavatkozott egy már zajló rendőrségi eljárásba.

A brutális támadást egyébként Vincent Crase, szintén egy Macron-közeli testőr, a kormányzó LREM nevű szélsőliberális párt (Macron bevándorláspárti politikai tömörülése) fizetett alkalmazottja is végig nézte, asszisztálva hozzá.

Benalla ezen a kihallgatásán is azt állította, hogy nem volt erőszakos (pedig erről videó is készült), és csak „állampolgári reflexei" jöttek elő.

Miután ezt az információt a Le Monde nyilvánosságra hozta,

Benallát felfüggesztették állásából, és ezzel megindult egy hosszú botránycunami, a Macron-gate, amely miatt az elnöknek is tisztáznia kellett magát,

többek között ki kellett jelentenie, hogy Benalla – a híresztelésekkel ellentétben - nem a szeretője, és nem adott neki egy 300 m2-es lakást.

Egy biztos, a rekordnépszerűtlen Macron ennek az ügynek is köszönheti zuhanórepülését (a sárgamellényesek mozgalma mellett), ráadásul egy másik személyi testőrének őrző-védő cége nemrégiben kapott egy zsíros, felülárazott szerződést a Montpellier-i Egyetem védelmére, erről itt írtunk.

Történelmi mélypontra süllyedt Macron népszerűsége

Közben a Odoxa francia közvéleménykutató-intézet most ismertetett felmérése alapján,

Ez a legalacsonyabb százalékpont Macron népszerűségében 2017. májusi hatalomra kerülése óta.

A bevándorláspárti francia államfő népszerűsége 2018 májusa óta csaknem folyamatosan csökken.

A megkérdezettek 74 százaléka a gazdagok elnökének tartja Macront

(három százalékponttal több egy hónap alatt), és mindössze 33 százalék tartja őt kompetensnek (16 százalékponttal kevesebb).

A válaszadók 47 százaléka szerint fordulatot jelentenek Macron politikájában a munkások vásárlóerejének javára történő intézkedések, amelyeket december 10-én jelentett be, hogy lecsillapítsa a sárgamellényeseket, de

53 százaléka ezzel ellentétes véleményen van.

Az Odoxa tanulmányának másik jelentős eleme a bevándorlásellenes Marine Le Pen népszerűségének növekedése:

Marine Le Pen Forrás: AFP/Thomas Samson

A radikális jobboldal vezetője ezzel a harmadik legnépszerűbb politikusnak számít a felmérés szerint,

a második helyen álló Alain Juppé bordeaux-i polgármester, volt konzervatív miniszterelnök (35 százalék) és a volt környezetvédelmi miniszter, Nicolas Hulot (42 százalék) mögött.