Vágólapra másolva!
A Falco gálaelőadást tartva 96-70-re verte a jászságiakat, míg a Szolnok egy szoros, két nagyon jó és egy nagyon rossz negyeddel verte a DEAC-ot a kosárlabda Magyar-kupa elődöntőjében.

Starcsevics Ádám írása az Origónak.

Váradi egy jó büntetőjével indult az első mérkőzés, vagyis a Falco és a Jászberény találkozója, majd Reddic fordult le eredményesen a védőjéről. Govens két hármasa után 9-0 volt az állás. Lazicsnak már a harmadik percben időt kellett kérnie. A berényiek nagyon pontatlanok voltak, Reddic újabb közelije és Bruinsma két büntetője után már 13-0 volt az állás. Közel négy percet kellett várni, mire megszületett az első jászsági kosár, Coleman jegyezte. Nemcsak támadó, hanem védő oldalon is gondjai akadtak a Jászberénynek, a Falco szinte minden akciója végén kosarat szerzett. Tizennyolc is volt már közte, 31-15-ös állással ért véget az első negyed.

Az előző év után ismét döntős a Falco Forrás: Bálizs Zsuzsa, BB1

Curry kapott faultot, majd megtapsolta a játékvezetőket, amiért a technikai is villant. Alekszandrov állt a vonalra, és a szezon során először büntető hibázott. Nagyon olajozottan működött a szombathelyi gépezet, sokkal jobban pörögtek a sárga-feketék, mint tegnap kora délután. A Jászberényből sokat kivett a tegnapi bravúr. Balmazovics hármasa után, 45-25-nél ismét időt kért Lazics. Coleman ment bele Reddicbe, negyedik hibáját szedte össze az amerikai hátvéd. Huszonnégy volt a legnagyobb különbség, tizenhat maradt belőle a szünetre (51-35).

Govens nyitotta a második félidőt, több mint két percig nem született kosár. A másik oldalon Pantelics szólt hozzá, de csak egy büntetővel. Nem hozott fordulatot a harmadik negyed sem, a szombathelyiek őrizték tetemes előnyüket. A 26. percben Bruinsma tiszta hármasa után, 62-40-nél ismét időt kért a Jászberény. Továbbra is extázisban játszott a Falco, a népes és lelkes vasi közönség pedig tombolt. 71-48-ról indult a záró felvonás.

Gálaelőadást tartott a Falco Forrás: Bálizs Zsuzsa, BB1

Czirbus két ziccere közé Bruinsma zsákolása ékelődött be. A tegnapi eredmények után talán sokan szoros csatát vártak, de ebből gálaelőadás lett vasi oldalról. Az olló ismét nyílni kezdett, a 35. percben már harminchárom volt közte (89-56). A Falco a tavalyi év után tehát ismét bejutott a Magyar-kupa döntőjébe, a Jászberény holnap a bronzmeccsen vigasztalódhat.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – JP Auto-Jászberényi KSE 96–70 (31–15, 20–20, 20–13, 25–22)

Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar-kupa elődöntő
Győr, Audi Aréna, 1200 néző
V.: Papp P., Tőzsér D., Söjtőry T. (Balogh L.)
Falco: Govens 10/6, Váradi 6/3, Bíró 3/3, Bruinsma 16/6, Reddic 11. Csere: Curry 13/3, Balmazovics 18/15, Perl 13, Tóth 6, Hódi -, Körmendi -.
JKSE: Pitts 19/6, Rakics 2, Coleman 26/6, Alekszandrov 4, Pantelics 3. Csere: Czirbus 8, Kerpel-Fronius 5/3, Cseh -, Ruják -, Brbaklics 2.

Szolnoki Olaj–DEAC

Sokan kísérték el megfogyatkozott csapatukat Szolnokról (tegnap Kovács Péter bokatörést, Sztrahinja Milosevics pedig Achilles-ín szakadást szenvedett), remek hangulatban indult a második mai elődöntő is a győri Magyar Kupában.

Benke szerezte az első pontokat, majd Vojvoda ziccere után Amigo érhetett volna el egy 2+1-es akciót, de a büntetőt elrontotta. Kemény, harcos meccs volt már az elején is. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, az első negyed 23-22-es állással ért véget. Igaz ehhez kellett a videobíró segítsége is, ugyanis Benke ziccere nem véletlenül nem ért célba: a debreceni játékosok megcibálták a gyűrűt, így a játékvezetők hozzáadtak két pontot a szolnoki csapat eredményéhez.

Tóth gyömöszölte be a labdát a gyűrűbe a palánk alól. Kezdett meglógni a címvédő, a tizenharmadik percben, 29-25-nél időt kért Berényi Sándor. Hiába, Vojvoda és Rudner hármasa után először lett kétszámjegyű a különbség (36-25).

Amigo a kipontozódás szélére került, a DEAC pedig tovább távolodott a döntőtől.

Vojvoda hármasa után, 45-28-nál ismét lépett a zsűriasztal felé Berényi. Tóth és Omenaka esett egymásnak, újabb videobírózás következett, a vendégek centere technikait kapott (ez volt a negyedik faultja). Nemanja Milosevics zsákolása zárta az első félidőt, amely után kialakult az addigi legnagyobb különbség (55-34).

Kevesen gondolták ekkor, micsoda izgalmakat tartogat még az elődöntő. Rowsey kosara után Tóth követett el előbb sima, majd sportszerűtlen faultot, Ivosev büntetői kimaradtak, de Manigat két triplát is bevágott. Éledeztek Ivosevék, 64-51-nél magához is hívta csapatát Dragan Alekszics, a szolnokiak edzője.

A harmadik negyed a hajdúságiaké volt, Polyák büntetői után tíz ponton belülre kerültek (70-62).

Dugat faulttal együtt szerzett kosarat, a ráadás büntetőt ugyan kihagyta az amerikai, de visszajöttek a meccsbe a fekete mezesek. Tizenhét ponttal nyerték a harmadik tíz percet, egyenlíteniük viszont nem sikerült, 70-66-ról indult a mindent eldöntő, utolsó negyed.

Benke értékesítette mindkét büntetőjét, majd Bognár és Andrics szereztek centergólokat. Benke hármasa nyugtatta meg a szolnoki szurkolókat (77-68). Az már kevésbé, hogy Rowsey a földön maradt a térdét-combját fájlalva, így a fiatal Csákot is be kellett vetnie Alekszicsnek. Amigo kipontozódott, 83-70-nél a DEAC kért időt, öt és fél perc volt ekkor hátra. Rudner és Omenaka öt faultja miatt hagyta el a pályát, Benkének pedig a dereka fájdult meg.

Kezdett egyre jobban felőrlődni fizikailag az Olaj, de az előnye nem forgott veszélyben, sőt az utolsó percekben visszaállította a húsz pont közeli különbséget.

Helytállt Berényi Sándor csapata, de a piros-feketék tartalékosan is jobbak voltak. Így megismétlődik a tavalyi döntő, Debrecen után Győrben is Falco-Szolnok finálét rendeznek.

Szolnoki Olaj KK – DEAC 97–79 (23–22, 32–12, 15–32, 27–13)
Győr, Audi Aréna, 1400 néző, v.: Pálla Z,, Györffy P. A., Ádám J. (Hartyáni Zs.)
Szolnok: Vojvoda 17/9, Rudner 3/3, Benke 12/3, N. Milosevic 19, Andric 16., csere: Rowsey 22/6, Tóth Á. 8, Csák -, Taiwo -, Frikker -.
DEAC: Dugat 16, Manigat 12/9, Borisov 13/3, Ivosev 12/6, Amigo 7., csere: Polyák 12/6, Bognár 4, Velkey 3/3, Tóth B. -, Kozák -.