Hivatalos: 2020-ban Budapestről indul a Giro d’Italia

cycling Horizontal
Pink jersey Britain's rider of team Sky Christopher Froome (3rdL) crosses with teammates the finish line of the 21st and last stage of the 101st Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race, on May 27, 2018 in Rome. - Britain's Chris Froome completed a sensational comeback to win the Giro d'Italia on Sunday for a rare Grand Tour treble after the 21st and final stage in Rome. Froome, 33, became the first Briton to win the race in the Giro's 101-year history after the 115km closed circuit race through the streets of the Italian capital. (Photo by LUK BENIES / AFP)
Vágólapra másolva!
2020-ban Budapestről rajtol a Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny, jelentette be hétfőn Mauro Vegni versenyigazgató a budapesti sajtótájékoztatón.

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos két évvel ezelőtt találkozott először Mauro Vegnivel, a Giro d'Italia versenyigazgatójával, ekkor merült fel először, hogy hazánkból indulhatna egyszer az olasz körverseny. A kezdeményezés kormányzati szinten teljes támogatást kapott, a három szakasz szervezésére és lebonyolítására végül mintegy 7,8 milliárd forintot különített el. A kormánybiztos azt is kiemelte, hogy egy holland tanulmány szerint (ahol korábban már rendeztek Giro-rajtot) ez az összeg kétszeresen is megtérülhet.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese azt emelte ki, hogy Budapest évről évre bizonyítja, színvonalas házigazdája tud lenni bármilyen sporteseménynek, nem véletlenül kapta meg az „Európa Sportfővárosa” címet.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kerékpársport krémje érkezik Magyarországra 2020-ban, hiszen a Giro d'Italia a világ három legnagyobb körversenyének egyike. Azt is megjegyezte, hogy a viadal az országimázs szempontjából is rendkívül fontos, hiszen hazánk legszebb tájait mutathatjuk meg a szakaszok alatt. Emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az esemény népszerűsítheti a szabadidősportot és a testmozgást is.

2018-ban a Sky versenyzője, Chris Froome nyerte az olasz körversenyt Forrás: AFP/Luk Benies

Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette. A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb tavaly, amikor Izraelben volt a Grande Partenza.

Az eseményt évről évre óriási érdeklődés övezi: 2018-ban 198 országban volt látható a verseny. Világszerte más-más csatornákon követhetők a szakaszok: Olaszországban a Rai a jogtulajdonos, míg Magyarországon és számos európai országban az Eurosport sugározza az eseményeket.

A korábban közzétett számok azt mutatják, évről évre egyre többen kíváncsiak a Giro d'Italiára. Két éve az azt megelőző 15 esztendő rekordnézettségét érte el az Eurosport: a drámai zárószakaszt, amikor Tom Dumoulin 53 másodperces lemaradásból visszatornázta magát az első helyre, mintegy 4,8 millióan kísérték figyelemmel a csatornán Európa-szerte.