Fontos feladatot vesz át Magyarország a NATO-ban

Vágólapra másolva!
Május elejétől Magyarország veszi a NATO kötelékében működő, a balti országok légtérvédelmét ellenőrző parancsnokság vezetését - tájékoztatott közleményében az észak-atlanti katonai szövetség.
Vágólapra másolva!

A magyar vezetésű, a litván Siauliai térségében állomásozó misszió munkájához Nagy-Britannia és Spanyolország légiereje nyújt segítséget.

Mint írták, 2015 óta

ez a második alkalom, hogy Magyarország JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgépeivel vezeti majd a négyhavonta cserélődő parancsnokságot,

ami a három balti ország 2004-es NATO-csatlakozása óta ellenőrzi Észtország, Litvánia és Lettország légterének védelmét.

Az észak-atlanti katonai szövetség tájékoztatása szerint a három balti ország légtérvédelmében szolgálatot teljesítő spanyol légierő F-18-as vadászgépeit telepíti a litván légibázisra. Ez a hatodik alkalom, hogy Spanyolország részt vesz a balti országok légtérvédelmében, ebből két alkalommal 2006-ban és 2016-ban vezette a missziót.

A brit Királyi Légierő Eurofighter típusú repülőgépeivel az észtországi Amari katonai reptérről támogatja a légtérvédelmi munkát. Az Egyesült Királyság 2004-óta vesz részt a balti légtérvédelemben, 2015-ben és 2016-ban bővítette is a litván Siauliai és az észt Amari légibázison szolgálatot teljesítő flottáját.

A légtér biztonságának fenntartásáról szóló NATO-megállapodás biztosítja a szövetségesek légterének integritását és védelmét.

A NATO olyan tagországok légtérvédelmének ellenőrzésében vállal szerepet, amelyek nem rendelkeznek saját légiforgalmi képességekkel

- tették hozzá.