Közel-keleti és európai körútra indul az Egyesült Államok iráni különmegbízottja

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok iráni különmegbízottja közel-keleti és európai körútra indul. Brian Hook csütörtökön érkezik Szaúd-Arábiába, onnan az Egyesült Arab Emírségekbe, Kuvaitba, Ománba és Bahreinbe utazik.
Vágólapra másolva!

A State Department (külügyminisztérium) közleménye szerint a diplomata kétoldalú megbeszéléseket folytat "a térségben tapasztalható iráni agresszió" kérdéseiről, köztük az Ománi-öbölben a múlt héten két tankerhajó ellen elkövetett támadásokról.

Az iráni állami televízió (IRIB) által közreadott kép a füstölgő Front Altair tartályhajóról az Ománi-öbölben 2019. június 13-án. A hajó legénységét evakuálták, sajtóhírek szerint a norvég Frontline tengeri szállítmányozó cég Marshall-szigetek felségjelét viselő hajóját támadás érte Forrás: MTI/EPA/IRIB NEWS/-

Brian Hook ezen kívül hírszerzési információkat oszt meg tárgyalópartnereivel egy sor olyan fejleményről, amelyet Egyesült Államok iráni fenyegetésként értékel.

A különmegbízott a jövő héten már Európában tárgyal, ahol az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország tisztségviselőivel vitat meg "az iráni rezsimet érintő számos kérdést".

A külügyi közlemény nem említi, hogy konkrétan kik lesznek az amerikai diplomata tárgyalópartnerei a Közel-Keleten és Európában.