Továbbra is napirenden az eutanáziavita Hollandiában

eutanázia
eutanázia
Vágólapra másolva!
Hollandiában az eutanáziának komoly feltételei vannak, amit úgy tűnik, bizonyos esetekben megszegtek az orvosok. A 17 éves holland lány, Noa Pathoven júniusi esete újra ráirányította a figyelmet az eutanáziatörvényre és az esetleges visszaélésekre is – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Még 2004-ben lépett életbe Hollandiában az eutanáziáról szóló törvény, mely szigorú feltételekhez köti a halálos injekció beadását. Az eutanázia abban az esetben indokolt például, ha a beteg javulásának esélyei kizártak, a szenvedése elviselhetetlen, illetve ha a beteg maga kéri a halált. Ezek az elsődleges feltételei a végső beavatkozásnak, továbbá az orvosnak egy másodlagos, független véleményt is ki kell kérnie. Most azonban több ügyben is vizsgálatot kezdeményeztek, ugyanis

felmerült a gyanú, hogy ezekben az esetekben törvénysértés történt.

A Holland Eutanázia Bizottság több ügyet is megvizsgált, melyek közül volt, amiben az orvos nem kért másodlagos véleményt a beavatkozásról, egy másik esetben az egyik orvos javasolta az eutanáziát, a másik nem, mivel szerinte a beteg fájdalma nem volt elviselhetetlen. Az egyik esetben pedig a páciens visszautasította a kezelést, holott elképzelhető, hogy javult volna az állapota. Ezek az esetek mind törvénybe ütköznek.

Illusztráció Forrás: AFP/Andrew Burton

Az eutanáziát kérelmezők száma viszont, ha nem is drasztikusan, de csökkent Hollandiában. A tavalyi évben 6126 esetet regisztráltak, az azt megelőző évben pedig 6585 ilyen esetről számoltak be. Ezen páciensek 1 százaléka szenvedett pszichiátriai betegségben, 2,4 százalék demenciában, és kétharmaduk végstádiumú rákban.

Axel Dees elmondta:

Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője hozzátette, hogy a kormány felülvizsgálja a törvény alapján az eutanáziára jogosultak körét.