Vágólapra másolva!
Egy hét gyaloglás után már az 5000 méter magasan, a Godwin Austen-gleccser oldalmorénáján található K2 alaptáborban készül Klein Dávid és Suhajda Szilárd az első akklimatizációs körére. Céljuk, hogy oxigénpalack és teherhordók nélkül érjék el a Föld második legmagasabb és egyben talán legnehezebb „nyolcezresének" csúcsát, melyen még nem járt magyar hegymászó.

Június 8-án repült el Klein Dávid és Suhajda Szilárd Iszlámábádba és ezzel kezdetét vette hivatalosan is a Magyar K2 Expedíció. A pakisztáni fővárosból néhány nap előkészületet követően repülővel közelítette meg a két hegymászó a 2226 méter magasan fekvő Szkárdu városát, majd onnan terepjáróval indultak tovább az utolsó faluba, a 3055 méter magasságban elhelyezkedő Aszkoléba. Az elmúlt egy hétben gyalogosan, a terebélyes Baltoro-gleccsern vándorolva közelítették meg a K2 alaptáborát, melyet a tegnapi napon értek el.

- mondta el Szilárd.

A hegymászók az alaptáborba érkezésüket követően a tegnap éjszakát még nem a saját sátrukban töltötték, mivel a csomagjaik - ezáltal a sátruk és felszereléseik - is csak holnap jutnak el hozzájuk. "Épségben megérkeztünk és ma már meleg ételt tudtunk vacsorázni. Egyelőre egyetlen konyhasátor működik a táborban, a lakósátrunk még nincs kész, így az első éjszakát a szakács és segédje sátrában töltöttük Szilárddal" - mondta el Dávid, aki bízik benne, hogy a második napon már sátorhelyük kialakításával, a berendezkedéssel és a felszerelések szortírozásával tudnak foglalatoskodni.

Elérték az alaptábort a magyar hegymászók Forrás: Antik Dalma

Dávid és Szilárd néhány napig még szoktatja szervezetét ehhez a magassághoz, de ha az idő is engedi, akkor a héten már tervezik, hogy elindulnak az első akklimatizációs körre, vagyis pár napra már elszakadnak az alaptábortól, hogy kialakítsák az első és esetleg a második magaslati táborukat és nagyobb magasságban folytassák a már megkezdett akklimatizációs munkát. A mászópáros az Abruzzi-gerincet követő normál útvonalon halad majd és az egyes akklimatizációs körök során az alaptábor felett maguk cipelik felszerelésüket: a sátrakat, köteleket, élelmet, gázt és egyéb technikai eszközöket.

A két hegymászó két héttel ezelőtt - izgatottan, tele várakozásokkal - indult el a Magyra K2 Expedícióra, mint mondták, az erőnlét fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektettek a mentális felkészülésre is.

– mesélte indulás előtt Dávid.
Az expedíció elindult, a kalandokról pedig a hazai közönség sem marad le, hiszen a hegymászók saját felületei mellett az expedíció összefoglaló filmjét a TV2 Csoporthoz tartozó Spíler1 műsorán láthatják majd a nézők.