Törökország nem bírna el még egy migrációs hullámot

Vágólapra másolva!
A török hatóságok folyamatosan figyelik a helyzetet Szíriában és annak környékén, miközben az ország már így is több millió migránst fogadott be. A török belügyminiszter szerint azonban még egy hullámmal már nem bírnak el, hiszen kezdenek kifogyni az ellátásukhoz szükséges helyből. Előrejelzések alapján a közeljövőben több millió szíriai migráns érkezhet az országba – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Abdullah Ayaz, a török bevándorlásügyi miniszter Törökország nevében kijelentette, hogy

Ayaz a kijelentést június 19-én tette, amikor a PAM (Parliamentary Assembly of the Mediterranean) tagjai Ankarában találkoztak.

Migránsok Törökországban. A kép illusztráció Forrás: AFP/BULENT KILIC

A PAM 26 mediterrán országot tömörít magába, és 2005 óta működik. Célja a mediterrán országok közötti gazdasági, szociális és politikai együttműködés.

A szervezet jelenlegi elnöke a portugál António Pedro Roque da Visitação Oliveira. Minden tag öt képviselőt küld ki, az országoknak pedig egyenlő szavazati joguk van.

Ayaz szerint,

ha nem találnak megoldást a migránshelyzetre, akkor hamar kezelhetetlenné válhat a probléma.

A bevándorlásügyi miniszter kiemelte, hogy 2017-ben 4,2 millió külföldi élt az országban, de ez a szám rohamosan növekszik.

2018-ban már 4,7 millióan voltak, jelenleg pedig 4,9 millióan.

Ayaz felhívta a PAM-tagok figyelmét arra, hogy Szíria Idlib régiójában lehet az utolsó ütközet a damaszkuszi kormány és a lázadók között, emiatt pedig az ENSZ is katasztrofális körülményekre számít, amennyiben ténylegesen elmélyül a fegyveres konfliktus.

Az ENSZ szerint

A lakosok 40 százaléka már egyébként is belső menekült, akik más szíriai régiókból mentek Idlibbe. Innen pedig nincs messze a török határ sem, így a szíreknek az lesz az első célpontjuk.