Babette lakomája a Párbeszéd Házában

babette lakomája
Babette lakomája (Stephane Audran)
Vágólapra másolva!
A Faludi Ferenc Akadémia a jezsuita rend felnőttképzési intézete, mely 1994 óta a hit, a kultúra-kommunikáció, valamint a társadalmi igazságosság területén folytat tudományos és evangelizációs tevékenységet. Vászonkrisztus elnevezésű programsorozatukban június 25-én, a Párbeszéd Házában (a jezsuiták budapesti lelkiségi és kulturális központja) Gabriel Axe 1987-es klasszikusát, a Babette lakomájá-t vetítik. A vetítés után Balog Zoltán református lelkész, országgyűlési képviselő, valamint az esemény házigazdái, Lázár Kovács Ákos médiakutató és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója beszélgetnek kommunióról, táplálkozásról, kultúráról, eucharisztiáról.
Vágólapra másolva!

A Távol Afrikától írónője, Karen Blixen írásából készült, Oscar- és BAFTA-díjas Babette lakomája hősnője (Stephane Audran), miután férje és fia meghal, elszökik a polgárháború által feldúlt Franciaországból. Egy kis dán faluba érkezik, ahol két nővér, Filippa és Martine házában talál munkát.

Babette lakomája (Stephane Audran) Forrás: AFP

Az egész település élete vallásos, puritán légkörben zajlik, amelyet a helyi lelkész, a két lány apja irányít. A vallási vezető halála után a nővérek továbbra is szigorú, protestáns elvek szerint élnek. A sors úgy hozza, hogy a francia házvezetőnő nagy mennyiségű pénzt nyer, ezért búcsúvacsorát ad a falu lakosainak, amely az ízek, az elegancia és a harmónia sajátos remekműve. A fogadás alatt a helyiek fokozatosan újra felfedezik az élet örömét és konyhaművészet titkait.

A filmhez kapcsolódóan (amely egyébként Ferenc pápa kedvenc mozgóképe) az élet és a hit örömének megéléséről beszélget Balog Zoltán református lelkész, országgyűlési képviselő, valamint az esemény házigazdái, Lázár Kovács Ákos médiakutató és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója.