A hatóságok szerint sürgősen meg kell akadályozni a Notre-Dame összeomlását

Notre-Dame, Párizs, Ólomszennyezés
Védőfalakat emelnek munkások a Notre-Dame székesegyház köré 2019. augusztus 13-án. A hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe, mielőtt folytódnak a katedrális helyreállítási munkái, amelyeket az egészségre káros mértékű ólomszennyezettség miatt függesztettek fel. A Notre-Dame több száz kilogramm ólmot tartalmazó tetőszerkezete és tornya megolvadt az április 15-i tűzvészben, ez okozta a szennyezést.
Vágólapra másolva!
Továbbra is az összeomlás veszélye fenyegeti az óriási tűzvésztől az utolsó pillanatban megmentett párizsi Notre-Dame-székesegyházat, a szükséghelyzet indokolja az ólommérgezés veszélye miatt félbehagyott megerősítési munkálatok mielőbbi újrakezdését - figyelmeztetett szerdán a francia kulturális minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az április 17-én kitört óriás tűzben kis híján összedőlt épület megerősítési és biztosítási munkáit

július 25-én függesztették fel az ólommérgezés veszélye miatt.

A szerencsétlenség idején a székesegyház szerkezetében, mindenekelőtt a tetőzetében és a huszártornyában lévő több száz tonna ólom részecskéi szétterjedtek, és fennáll a veszélye annak, hogy megmérgezik az építkezésen dolgozókat, valamint a helyi lakosokat.

A munkákat várhatóan jövő hétfőn kezdik újra.

Védőfalakat emelnek munkások a Notre-Dame székesegyház köré 2019. augusztus 13-án Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

- magyarázta közleményében a francia kultúrális minisztérium, amelyet több civil szervezet hanyagsággal vádolt meg, egyebek mellett az ólommérgezés veszélyének semmibevevése miatt.