A szegedi kajak-kenu pályán akár holnap olimpiát is rendezhetnénk

Horizontal CANOEING WOMAN WORLD CHAMPIONSHIP
Hungarian K-4 team, Gabriella Szabo, Danuta Kozak, Katalin Kovacs and Dalma Benedek celebrate their victory on the finish line at the Matyeri Lake of Szeged on August 19, 2011 after the K-4 women 500m final of the 39th ICF Canoe Sprint World Championships. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdától vasárnapig Szegeden, a Maty-éri pályán rendezik meg az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságot, amely a sportág idei legfontosabb és legnagyobb versenye lesz. A magyar csapat várhatóan sok érmet nyer majd, de ennél is fontosabb, hogy minél több olimpiai kvótát szerezzenek versenyzőink. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Schmidt Gábor szerint fantasztikus hangulatú világbajnokság előtt állunk.

Már a júliusi budapesti vívó-világbajnokság idején többször elhangzott, hogy az olimpiai kvóták megszerzése fontosabb dolog, mint az, hogy hány érmet nyernek a magyar sportolók. A szegedi kajak-kenu vb is olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz, azaz az előttünk álló napokat is olimpiai szemüvegen keresztül kell néznünk?
Igen, mert ez az év erről, az olimpiai kvalifikációról szól. A mi sportágunkban három lehetőség van a kvótaszerzésre.

Utána van egy úgynevezett szuperkvalifikációs verseny. Ott a világ bármelyik országából mehet olyan versenyző, aki még nem jutott ki az olimpiára. A végén még rendeznek egy kontinentális versenyt is, az lesz az utolsó lehetőség. Ami a szegedi vb-t illeti, beáldozásról szó sincsen.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint óriási harc várható Szegeden az olimpiai kvótákért Fotó: Szabó Gábor - Origo

A női négyes esetében Kozák Danuta és Kárász Anna például azért nem lesz tagja a csapatnak, mert egy versenyző csak egy kvótát szerezhet.

Fontos, hogy kajak-kenuban a versenyzők nem magunknak, hanem az országuknak szerez olimpiai kvótát. Most a célkitűzés a 12-14 kvalifikációs hely megszerzése. Ha eljutunk ide, utána jön a dolog nehezebb része, mert a szövetségi kapitánynak ki kell írnia a válogatókat, ezeken dől majd el, hogy kik indulhatnak el jövőre az olimpián. Tehát az, hogy Szegeden ki szerezte meg a kvótát, az senkit semmire nem kötelez a jövő évre nézve.

Mennyire nagy a feszültség pár nappal a világbajnokság kezdete előtt?

Napról napra mindenki azt várja, hogy mikor lehet átmenni Szegedre, nagyon sok versenyző a világbajnokságot megelőzően már átruccant a pályára, kipróbálni azt. Feszültség és jóleső várakozás van mindenkiben. Azok a versenyzők, akik már indulhattak egy szegedi rendezésű vb-n, elmondják, mekkora dolog a hatalmas közönség előtt vízre szállni. Ez egy fantasztikus érzés.

Miben lesz más ez a világbajnokság, mint az előző, 2011-es szegedi vb volt?
Aki eljön Szegedre, azt látja, hogy a Maty-éri pálya – amely eddig is kiváló minősítéseket kapott – most lépett igazán a felnőtt korba. Most már a kiszolgáló létesítmények, a fedett nézőtér, a versenyzői területek, a sajtóhelyek – minden professzionális lett.

A magyar kajak-kenu válogatott tagjai nagyon várják a 2019-es világbajnokságot Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Kormány kiemelten támogatta ezt a beruházást, ezért nagy köszönetet kell mondanunk.

Az ICF elnökének köszöntőjében az van, hogy a 2019-es vb a legek világbajnoksága lesz. Már előre leírta ezt a sportág első embere. Amúgy én nem szeretek előre ennyire hangzatos kijelentéseket tenni, nagyon keményen dolgozunk a kollégáimmal azon, hogy minden rendben legyen.

Ez a pálya már olyan, hogy azon olimpiai kajak-kenu versenyeket is meg lehetne rendezni?
Igen, olyan. Itt akár holnap elkezdődhetnének az olimpia kajak-kenu versenyei.

Azért kérdeztem ezt, mert közben a jövő évi olimpia helyszínéről, Tokióból elég riasztó hírek érkeztek – már ami az ottani körülményeket illeti.
A tokiói pályával szakmailag semmi gond nincsen, az világszínvonalú, professzionális létesítmény. Amivel gond lehet az az időjárás, pontosabban a szél. Az olimpiai versenyeket óceánban, sós vízben, a tokiói öbölben rendezik meg.

Itt szeretném megköszönni a Nemzetközi Evezős Szövetségben dolgozó magyar kollégánk, Szántó Éva segítségét, hogy az U23-as ifjúsági evezős vb-n (ami az evezés olimpiai tesztversenye) Foltán László és Boros Gergely ott lehetett. Mindent megnéztek, mindent felmértek.

A 2020-as tokiói olimpia evezős és kajak-kenu versenypályája a tokiói öbölben Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Szeptember elején a mi sportágunk olimpiai tesztversenye következik, erre a mi válogatottunk is kiutazik. Szeptemberben viszont nem olyan időjárási viszonyok lesznek, mint amilyenek augusztus elején voltak, márpedig 2020-ban augusztus 4-én, 6-án és 8-án lesznek a döntők Tokióban.

Mekkora csapattal tudnak menni az előolimpiára?
16 versenyző indítására kaptunk lehetőséget a nemzetközi szövetségtől, mellettük egy komplett orvosi stáb utazik, lesznek velünk paraversenyzők is, összesen 28 fős csapat utazik ki a tesztversenyre. Ez óriási segítség nekünk.

már az is rendkívül sokat jelentett a magyar csapat számára.

A 2020-as nyári olimpián a magyar kajak-kenu válogatott az olimpiai faluban lakik majd?
Nem, a pálya mellett lévő egyik szállodában. A MOB megértette azt a kérésünket, amelyben kifejeztük, hogy a csapatot a lehető legjobb körülmények között szeretnénk elhelyezni. Ezért megyünk hotelbe, amely a pályától 10 percre van. Már a tesztversenyen is ott fogunk lakni.

Térjünk vissza az előttünk álló szegedi világbajnokságra. Az eddigi szegedi vb-k abszolút közönségsikert arattak. Így lesz ez most is?
Az előzetes jegyeladásokat figyelembe véve azt mondhatom, hogy fantasztikus lesz a hangulat. A jegyek nagy része elővételben elkelt. Az A és B lelátó gyakorlatilag megtelt.

Szeretné már, ha augusztus 26. lenne?
Annyira nem, mert szeretem ezt a szervező munkát, olyan csapatot alakítottunk ki, amellyel tényleg öröm dolgozni. Az sem titok, hogy az ön által már említett vívó-vb-n is közreműködhettünk, szóval, ez a nyár tényleg nagyon mozgalmasan telik.

Schmidt Gábor szerint hatalmas közönségsikert hoz majd a szegedi világbajnokság Fotó: Szabó Gábor - Origo

Augusztus 26. után sem pihenünk, hiszen a vb vége után egy héttel jön a masters-világbajnokság, amelyen rengeteg induló lesz. Majd szeptember elsején a Városligetben a Red Bull sprintverseny. Utána meg jön az olimpiai tesztverseny.

Az élet nem áll meg, pihenésről szó sincsen.

Most az a legfontosabb, hogy a szegedi világbajnokságon a magyar csapat eredményesen szerepeljen, és a szervezés tökéletes legyen.